© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Mladinska reprezentanca tretja

Dejan Pavlič bogatejši za bron s kuharske olimpijade


dolenjski-list
27. 10. 2008, 11.30
Posodobljeno
05. 11. 2008 · 20:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

##IMPORTIMAGE-15086|Dejan Pavlič ni novo ime v kuharskem svetu - lani je bil v avstrijskem Innsbrucku prvi na Big cooking contest-u, kjer je tekmovalo 24 ekip.##

V začetku prejšnjega tedna je v nemškem Erfurtu potekala svetovna kulinarična olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca v konkurenci mladih kuharskih talentov (do 23 let) osvojila odlično tretje mesto. V slovenski bronasti mladinski ekipi je bil tudi Dejan Pavlič iz restavracije Grad Otočec, sporočajo iz Term Krka.

22-letni Dejan Pavlič, ki prihaja iz Dobravice pri Šentjerneju, je pripravil štiri glavne jedi ter meni s tremi hodi, njegovi kuharski kolegi pa so to dopolnili s ploščo za osem oseb, prigrizkom (t. i. finger food) in sladico.

Eno izmed Dejanovih glavnih jedi so sestavljali file divjega prašiča, zdrobov cmok nadevan s brusničnim sokom in popečeno pletersko hruško, kuhana okrasna cvetača ter glaziran kostanj. Vse kuharske mojstrovine je ocenjevala zahtevna mednarodna komisija, tako njihov videz in okus kot tudi ustvarjalnost.

Na 22. kulinarični olimpijadi, največjem dogodku leta v kuharskem svetu, se je v različnih disciplinah pomerilo več kot 1.500 kuharjev in slaščičarjev iz petdesetih držav. Na tekmovanju, ki poteka vsake štiri leta, prvič pa je bilo organizirano že leta 1900, so slovenske barve poleg mladih kuharjev zastopali še nacionalna kuharska ekipa ter ekipa vojaških kuharjev.

Mladi kuharji so se na olimpijado intenzivno pripravljali dva meseca. Kot je povedal Dejan so se skupaj odločili, kaj bodo pripravili, potem pa je vsak sam pilil tisti del, za katerega je bil v ekipi zadolžen. Generalko so izvedli na letošnjem Gostinsko turističnem zboru Slovenije, kjer jim je vse teklo kot po maslu, tako da so šli na olimpijado z veliko mero samozavesti.

"Čeprav smo dobili bronasto medaljo, se mi zdi, kot da bi dobili zlato. Biti tako dober na tako pomembnem tekmovanju, je res velik uspeh, ki pomeni priznanje za dosedanje delo in trud ter veliko vzpodbudo za naprej," je še povedal Dejan, ki je vidne uspehe na kuharskih tekmovanjih v Sloveniji in v tujini dosegal tudi že pred olimpijado. Lani je bil v avstrijskem Innsbrucku prvi na Big cooking contest-u, kjer je tekmovalo 24 ekip, so še sporočili iz Term Krka.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.