Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Breskova marmelada


Zvonka Labernik, Ženska
16. 8. 2017, 15.00
Posodobljeno
06. 02. 2024 · 09:36
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sočne, zrele breskve so kot nalašč za pripravo marmelade.

breskova marmelada.jpg

Če breskvam dodamo še nekaj dišav in zelišč, bo marmelada zelo aromatična. Breskve vsebujejo zelo malo pektina, zato se marmelada nerada zgosti. To zagato bomo rešili z dodanim jabolkom, ki pektina vsebuje veliko.

Sestavine (za približno 6 250-ml kozarčkov):

  • 2 kg zrelih breskev,
  • 800 g sladkorja,
  • sveže iztisnjen sok 2 limon,
  • 1 razkoščičeno in naribano jabolko,
  • 1 vejica mete,
  • 1 vaniljev strok,
  • 1 košček cimeta,
  • 1 zvezdasti janež.

Priprava:

  1. Breskve križno zarežemo in za 2 minuti potopimo v krop. Nato jih potopimo v ledeno mrzlo vodo, da lupina odstopi. Olupimo jih, odstranimo koščico in narežemo na koščke. Stresemo jih v veliko stekleno skledo, posujemo s sladkorjem, prilijemo limonin sok in premešamo. Skledo pokrijemo in vse skupaj damo za 4 ure na hladno.
  2. Macerirane breskve preložimo v veliko kozico, dodamo jabolko, meto, vaniljev strok, cimet in zvezdasti janež ter na šibkem ognju kuhamo 1 uro.
  3. Ko se marmelada dovolj zgosti, odstranimo cimet, vaniljo in zvezdasti janež ter jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. Tesno jih zapremo, ohladimo, nato pa shranimo v hladen in temen prostor.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.