Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bogataj: Naj bo na mizi kaj prazničnega


dolenjski-list
J. A., Foto: T. J. G.
31. 12. 2010, 14.20
Posodobljeno
07. 01. 2011 · 12:19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kosilo_1.jpg
sladica2_0001.jpg

Kaj pripraviti za nocojšnjo silvestrsko večerjo, je vprašanje, na katerega morda kdo še ni našel primernega odgovora. Priznani slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj pravi, naj bo na mizi kaj prazničnega. "Nekaj, kar ni vsakdanje, nekaj na kar smo lahko ponosni, da nam je uspelo z lastno (kuharsko) ustvarjalnostjo oddeliti od siceršnjih naših prehranjevalnih in siceršnjih vsakdanjosti, nekaj, kar bomo skupaj z ostalimi, ki nas obkrožajo postopoma pripravljali."

Bogataj dodaja: "Prazniki imajo namreč svoje vonjave, dišave, ki so jih naše matere znale zasnovati v stopnjevanem ritmu. Vsak dan pred praznikom je po nečem dišalo in stopnjevalo pričakovanje. Na to veliko izkušnjo iz ne tako oddaljenih naših preteklosti se spomnimo, ko bomo pol ure pred praznikom še divjali v nakupovalna središča in iskali že napol pripravljene jedi!"

Med tradicionalnimi slovenskimi prazničnimi jedmi priporoča: juho, pečenko, perutnino, koline, štruklje, ocvrtke (krofe, flancate) in seveda potico. Poleg orehove potice, ki je najbolj značilna in primerna za te praznike, imamo še celo vrsto pogač, pravi Bogataj.

Naj tudi v vaših domovih zadiši po čem dobrem, vsekakor bi bilo dobro, da imate sestavine že doma, kajti v okolici nakupovalnih centrov in trgovin že ves dan vlada nepopisna gneča.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.