Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Bezgova zloženka


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
12. 6. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Beli cvetovi bezga nas že vabijo, da jih natrgamo in ocvremo, za vroče dni pa pripravimo osvežilno šabeso. Tisti, ki prisegamo na sladko-kisli bezgov napitek, si lahko okus te zdravilne grmovnice kadarkoli prikličemo, če cvetove s citronsko kislino in sladkorjem skuhamo v sirup. Slednji pa je odličen tudi za pripravo koktajlov in sladic, kot je kremasta čokoladna zloženka, ki jo postrežemo dobro ohlajeno.

bezgova zloženka.png
Revija Zarja
Bezgova zloženka

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut + 5 ur za ohlajanje   

Sestavine: 8 žlic bezgovega sirupa, 3 žlice sladkorja, 2 jajci, 250 g kremnega sira (npr. maskarpone), 200 g kisle smetane, ščepec soli, 150 ml jabolčnega soka, 150 g otroških piškotov, 50 g mandljev (narezanih na lističe), 50 g bele čokolade.

Priprava: Ločimo beljaka od rumenjakov. Slednja mešamo z dvema žlicama bezgovega sirupa v posodi nad parno kopeljo (temperatura 75–85 stopinj), da dobimo kremasto zmes. Potem posodo z mešanico prestavimo v posodo z ledeno vodo, stepamo z električnim mešalnikom, in ko se zmes ohladi, dodamo kremni sir, kislo smetano in tri žlice bezgovega sirupa. Beljaka stepemo s ščepcem soli in dvema žlicama sladkorja v čvrst sneg. Dodamo ga kremi in jo shranimo na hladno. Jabolčni sok segrejemo in mu dodamo tri žlice bezgovega sirupa. Polovico piškotov zložimo v štiri kozarce in jih pokapljamo s polovico soka. Na piškote odmerimo polovico kreme. Zložimo še preostale piškote in kremo ter za 5 ur postavimo v hladilnik. Mandlje karameliziramo v ponvi z žlico sladkorja in stresemo v naoljen pekač, da se ohladijo. Čokolado narežemo na ostružke, jih potresemo po zloženki in dodamo še mandlje. Takoj postrežemo. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.