48. mati salamiad se je začela


Društvo salamarjev Sevnica bo danes, na dan 40 mučenikov, pripravilo že 48. salamiado. Zato so včeraj v stari trški gostilni Vertovšek v Sevnici začeli z ocenjevanjem salam. Šestčlanska ocenjevalna komisija, ki jo letos prvič vodi Franci Sotošek, v njej pa so še Peter Ivančič, Braco Miroševič, Jožko Gnidica, Karel Kozole in prvič tudi gostilničar Roman Kragl, je ocenila 97 vzorcev salam, kar je deset manj kot pred letom dni. Vse te salame je tako kot že vrsto let zapored ročno narezal najbolj znani brežiški mesar Miloš Krošelj.
Letošnja zima salamarjem ponovno ni bila najbolj naklonjena, saj veliko salam še ni dozorelo, je prva ugotovitev ocenjevalne komisije. Kot je povedal predsednik Društva salamarjev Sevnica Stane Krnc, bodo rezultate ocenjevanja tako kot vedno razglasili danes, na dan 40. mučenikov. Salamiada se bo začela ob 15. uri in, kot je znano, je ženskam vstop na to prireditev prepovedan, razen če vsem ne plačajo štefana vina.
Društvo salamarjev Sevnica tako ostaja zvesto svoji 47-letni tradiciji, ki se je začela leta 1962 in ni bila nikoli prekinjena. Njihova salamiada je najstarejše tovrstno ocenjevanje pri nas, zato ga nekateri imenujejo kar mati slovenskih salamiad.
Na salamiadi se bodo tako kot vrsto let doslej tudi letos predstavili klobasarji iz madžarskega mesta Bekescsaba, ki s svojimi pikantnimi klobasami ne tekmujejo. Letos se jo bodo prvič udeležili tudi predstavniki organizatorjev podobne prireditve iz slovaškega mesta Nove Zamky. K domačim salamam obvezno sodi tudi cviček, zato je tudi letos pokrovitelj te prireditve Vinska klet Mastnak.
Foto: Nika media
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se