Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 21. apr 2018

  • 20:39
    79e70c80ca7c56afe4dfddb81f6646bb.jpeg
    vestnik · Nogomet

    Nafta: Lendavska kobra spet pičila

    V uvodni tekmi 24. kroga druge lige so nogometaši Nafte v Ljubljani nadaljevali tam, kjer so v torek končali v Lendavi. Ilirijo so premagali s 4 : 0, z novimi tremi zadetki pa je sedaj Marko Roginić najboljši strelec lige.

    18:20
    kurkuma

    Zlata začimba, ki bo odgnala migreno

    Kurkumo pri nas poznamo kot začimbo, v tradicionalni vzhodnjaški medicini pa velja za nadvse učinkovito naravno zdravilo, ki se ponaša s protivnetnimi, antibakterijskimi in protivirusnimi učinki.

    18:01
    Ota Širca Roš

    V Salome ni vstopilo nobeno jajce, Ota prisega na zmernost!

    Velikonočni prazniki so bili za marsikoga polni miz, ki so se šibile pod težo kulinaričnih dobrot, pirhov, šunke in potice. In prav zato si mnogi po obilnih praznikih vzamejo čas za razstrupljanje in čiščenje organizma, med njimi pa so tudi znani Slovenci in Slovenke. Se pa najdejo tudi tisti, ki se na razstrupljanje telesa požvižgajo in raje uberejo svojo pot za zdravo življenje. Znani obrazi so nam zaupali svoje metode čiščenja telesa in menja o tovrstnih navadah.

    16:01
    otroci stres.jpg

    Zakaj so že najmlajši v stresu?

    Danes doživljajo otroci stres že zelo zgodaj, nanj pa se odzivajo zelo različno: z bolečinami v trebuhu, s prebavnimi težavami, glavoboli, pojavijo se lahko težave s spanjem.

    15:07
    8d3d9d390fab2c33b3cc5225a7b2da46.jpeg
    vestnik · Turizem

    Vulkanija: Želite doživeti padanje lave sredi Goričkega? 

    Doživljajski park Vulkanija, ki že pet let s krtkom Olijem na zabaven in poučni način obiskovalce vodi po podzemlju Goričkega, jim omogoča virtualni spust šest kilometrov v notranjost Zemlje in tam v 3D-predstavitvi približa nastanek vesolja, našega planeta in tudi vulkanske izbruhe, od danes ponuja še intenzivnejša doživetja.

    15:00
    čevlji,rdeči čevlji,pete.jpg
    njena · Trendi

    Naj vam čevlji ne predstavljajo preglavic

    V trgovini ste bili tako navdušeni nad njimi, da ste nekako spregledali, da vaši novi čevlji nevarno drsijo. Čudovit modni dodatek včasih prinese tudi veliko preglavic. Za vas smo poiskali nekaj uporabnih rešitev.

    10:41
    1524307344_cg_nogomet_1_liga.jpg
    tednik · Šport

    Nogomet, prva liga: »Vroči« Maribor prihaja k finalistom Pokala

    Ko v Kidričevem gostuje Maribor, potem je v šumi nogometni praznik. Za privržence vijoličastih je to najbližje gostovanje, zato se vedno v velikem številu zberejo ob igrišču. Še posebej jih k temu vzpodbujajo zadnje odlične predstave igralcev v vijoličastih dresih, ki so trenutno najbolj »vroča« ekipa 1. lige … Razlog za obisk tekme pa imajo tudi domači privrženci, saj so Kidričani pred tednom postali finalisti Pokala Slovenije. Spektakel v sobotnem popoldanskem terminu je torej zagotovljen!

    10:39
    1524307255_boks_bk_ring_na_dp.jpg
    tednik · Šport

    Boks: Ptujčanom kopica naslovov državnih prvakov

    Državno prvenstvo za posameznike v boksu je eden vrhuncev sezone za večino slovenskih boksarjev in boksark, ki so se tokrat zbrali v Termah Olimje. V športni dvorani v Podčetrtku sta Boksarska zveza Slovenije in Agencija Preparatio izvedla tridnevno tekmovanje, na katerem je v vseh starostnih kategorijah nastopilo 135 boksarjev iz 27 klubov. Med njimi so bili člani ekipe Dejan Zavec Boxing, ki so pobrali tri državne naslove, in Boks klub Ring iz Ptuja, ki so jih odnesli šest.

    10:29
    1524306621_cg_starse_zobozdravstvo.jpg

    Starše: Odprli zobozdravstveno ambulanto

    Za občino Starše in njene prebivalce je bil 10. april nadvse pomemben dan. Po dolgih letih prizadevanj, od leta 2009, ko so s svojimi sredstvi zgradili zdravstveno postajo, v kateri takrat še ni bil predviden zobozdravnik iz javne zdravstvene mreže, so sedaj dočakali tudi to.

    10:24
    1524306327_ml-pusčavski_prah.jpg
    tednik · Promet

    Podravje: Na avtomobilih in objektih saharski pesek

    V začetku tedna je puščavski prah iz Sahare, ki se je ob padavinah spustil tudi nad naše kraje, puščal sledove na avtomobilih in objektih. Po grobih ocenah naj bi na površino celotne države padlo kar 20.000 ton puščavskega prahu.

    10:18
    kryzanowski_bobo_18.08.12.jpg

    Nekdanji šef Petrola obsojen

    Višje sodišče je tik pred zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je nekdanji šef Petrola Marko Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe, poroča današnje Delo. Kryžanowski naj bi tako dobil enoletno pogojno kazen.

    10:10
    303ee55e1530309db85a4f9f5808a00e.jpeg
    vestnik · Šport

    U18: Slovenija premagala Slovaško

    V povratni prijateljski mednarodni tekmi reprezentanc U18 v Gornji Radgoni je Slovenija ugnala Slovaško, v dresu naše izbrane vrste pa je nastopil tudi Žan Kolmanič iz Veržeja.

    09:30
    56b13fadb2a031cbf3f84b46b68a1012.jpeg
    vestnik · Kultura

    Lendava gosti 700 mladih glasbenikov 

    V lendavski gledališki in koncertni dvorani se ta konec tedna na štirih koncertih predstavlja 23 godalnih orkestrov slovenskih glasbenih šol. Skupaj bo na trinajsti reviji nastopilo 700 mladih glasbenikov. Organizatorja sta Zveza slovenskih glasbenih šol in Glasbena šola Lendava.

    08:17
    Severna Koreja, predsednik, generali, Kim Jong Un, kim džong un,

    Kim ne potrebuje več jedrskih testov

    Severnokorejski državni mediji poročajo, da se je vodja Kim Džong Un odločil, da več ne potrebuje jedrskih ali raketnih preizkusov, kar je dober obet za morebiten uspeh srečanja med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je predviden za začetek junija.

    00:00
    damjan-fink-big_1115x560_acf_cropped.jpg

    Damjan Fink

    Kuhar, ki pri svojih osemindvajsetih pravi, da je že veliko dosegel in da je treba dati prednost tudi mlajšim. Je eden najbolj uspešnih slovenskih kuharjev mlajše generacije, ki se rad loteva novih projektov in se mu nasmeh z lic ne izbriše, tudi kadar je popolnoma zasut z delom. Živi v Novem mestu, a trenutno kuha v Ljubljani, kjer vodi kuhinjo Gostilne na gradu. Pred tem je bil zaposlen v Termah Krka, nato je leto in pol nabiral izkušnje v Hiši Franko v Starem selu pri Kobaridu. Pred leti je uspešno izpeljal projekt Kulinarični zakladi Slovenije in z njim k sodelovanju pritegnil mlade kuharje in natakarje iz vse Slovenije. Enoletno raziskovanje slovenske kulinarične dediščine so strnili v kuharsko knjigo Igra okusov, v kateri so tradicionalne jedi uspešno nadgradili s svojo inovativnostjo. Ko je bil projekt končan, je ustanovil Zavod Okus, ki združuje mlade s ciljem, željo in pogumom narediti gastronomijo v Sloveniji prepoznavno, strokovno in cenjeno. Damjan Fink je mlad, zagnan in poln idej. Spodbuja razvoj regijske kuhinje in v slovenski kulinariki vidi velik potencial, v slovenskem kulinaričnem gostu pa človeka, ki hitro prepozna, kaj je dobro in kaj ne. Pri ustvarjanju svojih jedi sledi letnim časom in upošteva načela sezonsko, lokalno in dobro, predvsem pa kuha z veseljem.

    00:00
    ferdinand-iz-goriskih-brd-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Ferdinand iz Goriških brd

    Goriška brda so rodovitna pokrajina med reko Sočo in Furlanskim nižavjem. Gričevje je razgibano in z višjih obronkov se vidi morje Tržaškega zaliva. Na severu prehajajo Goriška brda v hribovito območje, ki se razteza v Alpe, na jugu, vzhodu in zahodu pa se prek meje spuščajo v Collio, znano vinorodno pokrajino v Italiji. Nekoč težko dostopno, po osamosvojitvi Slovenije pa najbolj dinamično slovensko vinorodno območje. Vedno na prepihu zgodovine. Najprej v Avstro-Ogrski, med svetovnima vojnama v Italiji, nato v Jugoslaviji, po vstopu Slovenije v Evropsko unijo pa vsaj v vsakodnevnem življenju brez trdne meje, ki je Brda ločevala od italijanskega Collia.

    00:00
    koline-pestrost-slovenskih-kloba_1115x560_acf_cropped.jpg

    Kulinarična dediščina in sodobnost

    Raznolikost kulinarične dediščine Slovenije je posledica stoletnih stikov na stičišču evropskih Alp, Mediterana in Panonske nižine. Nekoliko razvojno mlajši so vplivi iz sosednjega Balkana, ki se močneje začenjajo odražati v prehranski kulturi po koncu druge svetovne vojne. Čeprav je to geografsko in kulturno stičišče vzrok številnih različnosti in pestrosti, je na drugi strani tudi ovira za izbiro in določitev temeljnih razpoznavnosti kulinarike Slovenije. Seveda le na prvi pogled. Pogojev za tako izbiro je seveda več.

    00:00
    svezina-spargljev-big-1_558x620_acf_cropped.jpg

    Kako prepoznamo sveže beluše

    V: Ko se sprehajam po trgovinah, na policah pri zelenjavi vidim lepe, sveže beluše. Vendar se bojim, da le niso prišli na polico tisto jutro, ampak že veliko prej. Kako naj prepoznam zares sveže beluše?

    00:00
    maslo-za-jedi-z-zara_558x620_acf_cropped.jpg

    Maslo z dodatki

    V: Rada pripravljam maslo, ki mu dodam različna zelišča ali sesekljan česen. Mi lahko predlagate še kakšen drug dodatek k maslu, s katerim lahko presenetim svoje domače in goste?

    00:00
    tofu-na-zaru-big_558x620_acf_cropped.jpg

    Tofu na žaru

    V: Pred kratkim sem na pikniku poskusila odličen tofu (sojin sir) z žara. Ko pa sem ga doma pripravila sama, ni bil niti približno tako okusen. Kaj sem naredila narobe?


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.