Poznate razliko med prekmursko in prleško gibanico?
Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih je odgovarjalo na to vprašanje na minulem sejmu modernega zdravstva v Gornji Radgoni, kjer so pred očmi obiskovalcev prleško gibanico tudi pripravili.

Majda Vrbnjak, Nuša Skuhala, Lidija Koroša, Veronika in Tjaša Kos so pokazale, kako se pripravi vlečeno testo, kar najbolj obvlada Majda, nato pa so s skupnimi močmi pripravile tako okroglo kot štirikotno prleško gibanico.
"Obiskovalci sejma so bili zelo navdušeni, nekateri so postopek priprave celo snemali," je povedala predsednica društva Kelih Tjaša Kos in dodala, da je tudi okus vse navdušil.
Prleška gibanica ima od pet do devet plasti testa, a zgolj en nadev, in sicer kombinacijo skute in kisle smetane; testo pa je vlečeno.
Prekmurska pa ima osem plasti nadevov, ki si sledijo v točno določenem zaporedju, in sicer: mak, skuta, orehi, jabolka.
"Seveda pa je bila prleška gibanica pripravljena s srcem, kar je poleg odlične skute in kisle smetane iz domačih mlekarn izjemno pomembna sestavina," je še dodala Tjaša.
Sicer pa društvo načrtuje še eno celodnevno promocijo prleške gibanice v kuhinji Pomurskega sejma in sicer v AGRINI kuhinji konec avgusta na največjem kmetijsko-živilskem sejmu v tem delu Evrope.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se