
Najnovejše



Marmorni biskvit z breskvami
Za 12 kosovPriprava: 25 minutPečenje: 35 minut Sestavine: 4 zrele breskve (približno 600 g) * 2 vejici mete; za biskvit: 4 jajca * 100 g sladkorja * 50 g masla * 150 g moke * 30 g jedilnega škroba * 2 žlički pecilnega praška * 1 žlica mleka * 1 žlica kakava v prahu * sladkor v prahu za posipanje.







Magija z doktoratom
V Sloveniji se te dni mudi afriški šaman, vedeževalec in avtor treh knjig Malidoma Patrice Somé. Je človek dveh svetov - izobražen na zahodu, med drugim na pariški Sorboni, v žepu ima tri diplome in dva doktorata, po drugi strani pa je vpeljan v skrivnosti afriške magije.

Srečen, da sem Cigan
»Vi ste pa naša: markanten obraz, temne oči in lasje, čokoladna polt! Saj ste Ciganka, ne?« To so bile prve besede, ki mi jih je ob stisku roke izrekel poglavar ciganskega plemena Kamenci v Črenšovcih, prav tam, kjer so pred leti snemali film Halgato po romanu Namesto koga roža cveti Ferija Lainščka.

Prevent - koroška socialna katastrofa
Minuli teden je zaznamovala zgodba o stečaju slovenjgraškega Prevent Globala. Osrednja Slovenija ob tem morda že lahko zavzdihne, »no, pa je šlo še eno podjetje«, vendar je za koroško regijo izguba 1300 delovnih mest strahoten udarec.

Zdravilna moč polžev
Arheološke najdbe dokazujejo, da je bil polž v prehrani človeka zastopan že od prazgodovinskih časov naprej. V antični dobi so te mehkužce pripravljali po receptih in jih cenili za okusne in zdravilne jedi. Med Rimljani so veljali za jed bogatih, v srednjem veku pa so bili polži pogosto edina mesna hrana sestradanih ljudi v opustošenih deželah.





