© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 1. feb 2011

  • 10:21
    Dieta brez ogljikovih hidratov
    jana · Nasveti

    Dieta brez ogljikovih hidratov

    Na internetu je zelo priljubljena dieta brez ogljikovih hidratov, ki obljublja zanesljivo izgubljanje odvečnih kilogramov. Njena skrivnost je, da zaradi odrekanja pretežno ogljikohidratnim živilom, pa tudi sadju in mlečnim izdelkom, telo hitreje začne topiti maščobne blazinice. V prvih štirih tednih naj bi z njo izgubili kar deset kilogramov, nato pa vsak mesec po pet. Ali je taka dieta zdrava, res učinkovita in kako jo je mogoče izboljšati, smo povprašali našo dietetičarko Andrejo Širca Čampa in letos prvega bodibilderja na svetu Miho Zupana.

    10:14
    Na tržnicah je še hujše!
    jana · Zgodbe

    Na tržnicah je še hujše!

    Zdravega življenja ni brez zelenjave in sadja, ki naj bi bila sveža, pridelana čim bolj naravno ali vsaj brez nedovoljenih ostankov pesticidov. Pa pri naših trgovcih res kupujemo tako sadje in zelenjavo? Pogosto ne! Inšpekcijske službe so konec lanskega leta ugotovile, da v kar 62 odstotkih kakovost sadja in zelenjave ni bila ustrezna, marsikje še minimalnih standardov niso dosegali. In zdaj šok: še hujše je na naših tržnicah, kjer še težje ugotovimo, kaj sploh kupujemo. Kaj nam preostane in kje naj sploh še kupujemo, če želimo jesti zdravo? O tem smo se pogovarjali z glavno kmetijsko inšpektorico mag. Sašo Dragar Milanovič z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

    00:00
    V tropu ni demokracije
    jana · Ljudje

    V tropu ni demokracije

    Verjetno ga ni ljubitelja psov, ki si ne bi ogledal vsaj enega dela priljubljene oddaje Šepetalec psom na programu National Geographic. Šepetalec Cesar Millan obiskuje zaskrbljene lastnike psov po vsej Amerike in jim pomaga iz na videz nerešljivih zagat, v katerih so se znašli s svojimi ljubljenci.

    00:00
    Svetovalka za osebni razvoj
    jana · Ljudje

    Svetovalka za osebni razvoj

    Jožica Amadea Demšar, diplomirana pedagoginja in sociočoginja, petnajst let dela kot svetovalka za osebni razvoj in učinkovito pomaga posameznikom, družinam in parom pri reševanju osebnih stisk in težav.

    00:00
    Unicefov cinizem
    jana · Zgodbe

    Unicefov cinizem

    Če ne bi odstopila pred dvema tednoma, bi to seveda zagotovo storila takoj po sprenevedavem obnašanju gospoda Lawrencea Picarda na zadnji tiskovni konferenci, je v pismu Jani zapisala Vita Mavrič.

    00:00
    cokolada2_1115x560_acf_cropped.jpg

    Čokolada: sladko-grenki užitek

    V čokoladne sanje se ljudje potapljamo že stoletja in v rjavih ploščicah iščemo in najdemo svoje sladko-grenke užitke. Čokoladi bi lahko skoraj rekli kar droga, saj ni malo ljudi, ki brez nje preprosto ne zmorejo. Za zdaj »čokoholizem« sicer še ni znanstveno dokazan, zagotovo pa je med nami veliko »čokofilov«. To potrjuje tudi dejstvo, da kakavove plantaže prodajo več kot dva milijona ton kakavovih zrn na leto. Še vedno najboljša kakavova zrna prihajajo iz Južne Amerike, predvsem Mehike in Gvatemale, največ pa jih pridelajo v Afriki, kjer je po prodanih zrnih vodilna Slonokoščena obala.

    00:00
    dumpling-3973019_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

    Cmoki

    Cmoke poznajo po vsem svetu. To niti ni presenetljivo glede na to, da se cmok imenuje skoraj vsaka jed, ki je oblikovana v kroglico. V anglosaških državah so priljubljeni cmoki iz mletega mesa, Švedi obožujejo jetrne cmoke, na Kitajskem jedo ocvrte cmoke bao, judovska kuhinja pozna macesove cmoke, ki se zakuhajo v kokošjo juho, pri nas in naših sosedah, predvsem deželah nekdanje Avstro-Ogrske, pa so najvišje na lestvici priljubljenosti cmoki iz močnatega testa – kruhovi, krompirjevi, skutni in zdrobovi – z najrazličnejšimi dodatki. Že v Sloveniji ima skoraj vsaka regija, celo kraj v regiji, svoj tipičen cmok.

    00:00
    ale-porter-stout-in-psenicno-pivo-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Ale, porter, stout in pšenično pivo

    Kot smo že večkrat zapisali, izbira piva ni le izbira med svetlim in temnim. Po pregledu osnovnih stilov vrste ležak v oktobrski številki naše revije se tokrat posvečamo drugi skupini piv – vrstam ale, porter, stout in pšeničnim pivom, ki nastanejo z visoko fermentacijo. Po okusu so ta piva zelo kompleksna in raznovrstna, večina pivcev se bo strinjala, da so, če ne boljša, pa vsaj bolj aromatična in polna kakor piva ležak. A de gustibus non est disputandum – o okusih se ne razpravlja – z zagotovilom pa lahko zapišem, da se vam ob degustaciji teh piv resnično lahko odpre povsem nov svet in veliko zanimivih razprav.

    00:00
    amirali-mirhashemian-sc5sTPMrVfk-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

    Hamburger: zgodba o uspehu

    »Želim se še naprej boriti v ringu, le to me zadržuje od prodajaln hamburgerjev. Če se bom prenehal boriti, bom pojedel ves svet,« je dejal George Forman, nekdanji svetovni prvak v boksu. In če si je Muhammad Ali, ko je v Zairu nokavtiral omenjenega gurmana Formana, pokoril boksarski svet, je hamburger prek verig hitre prehrane osvojil kulinaričnega. Ni ga namreč človeka, zlasti navdušenca nad hrano in mesom, ki še ni poizkusil hamburgerja. Po priljubljenosti in razširjenosti pa se s to jedjo lahko kosata le še italijanski specialiteti pica in testenine. Hamburger ali burger krasita preprostost in pestrost okusov. Vsak si ga lahko naredi sam, treba je le začiniti in speči mleto meso, ga položiti v prerezano bombico kruha ter izbrati katero izmed številnih možnih prilog. Poleg klasičnega hamburgerja so izjemno razširjeni in priljubljeni še cheeseburger (s sirom), hamburger s slanino, vegi burger, med najbolj slavne pa zagotovo spadata McDonald's-ov Big Mac in Whopper iz restavracije Burger King.

    00:00
    80 let Ruže Pestner
    jana · Novice

    80 let Ruže Pestner

    Gospa Ruža Pestner, mama enega najbolj znanih slovenskih glasbenikov, Ota Pestnerja, je pred kratkim doživela eno najlepših presenečenj.


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.