Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

10 živil, ki uničujejo podnebje


T.S.
8. 5. 2025, 10.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kaj jemo ima večji vpliv na podnebje kot to, kakšen avto imamo in koliko ga vozimo.

hrana-trajnost, hrana-podnebje, emisije-hrana
Shutterstock
.

Povprečna ameriška družina s hrano, ki jo uživa, pridela toliko izpustov toplogrednih plinov kot da bi vozili dva avtomobila. Pri nas verjetno ni kaj dosti drugače. Nekatera živila imajo namreč zelo visoke emisije ogljikovega dioksida, druga pa precej nižje. Največji škodljivci so meso in mlečni izdelki. Oreščki in zelenjava imajo bistveno nižje emisije. Nekateri raziskovalci podnebnih sprememb so prepričani, da je prehod na rastlinsko prehrano najbolj pomembna stvar, ki jo lahko posameznik stori, da prispeva k zmanjšanju podnebnih sprememb. Največji škodljivci podnebju so naslednja živila:

10. Sojino olje

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 7,28 kg

Glavni vir: krma (2,94 kg), kmetovanje (1,69 kg)

Eden glavnih načinov, kako sojino olje prispeva k emisijam toplogrednih plinov, je krčenje gozdov. Po vsem svetu izsekavajo gozdove, da bi pridobili prostor za gojenje soje. Gozdovi pa so največji ponor ogljikovega dioksida. Sojo pogosto pridelujejo strojno, kar dodatno povečuje njen ogljični odtis. Res pa je, da če z njo nadomestimo mesne izdelke, prihranimo več emisij kot jih povzročimo s pridelavo.

hrana-trajnost, hrana-podnebje, emisije-hrana
Shutterstock
.

9. Svinjina

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 7,28 kg

Glavni vir: krma (2,94 kg) in kmetovanje (1,69 kg)

Čeprav reja prašičev na prvi pogled ne deluje energetsko potratna, ima visoke emisije zaradi metana, ki ga prašiči proizvajajo pri prebavi. Pomemben dejavnik je tudi ravnanje z gnojem, saj obdelava velikih količin živalskega gnoja zahteva energijo, kar sprošča ogljik v ozračje. Na količino emisij vplivajo tudi metode shranjevanja in obdelave gnoja, ki se razlikujejo med farmami. Optimizacija ravnanja z gnojem bi lahko zmanjšala emisije, povezane s svinjino.

8. Palmovo olje

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 7,61 kg

Glavni vir: uporaba zemljišč (3,10 kg), kmetovanje (2,11 kg)

Palmovo olje, ki ga na veliko uporabljamo v hrani, kozmetiki in biogorivih, ima visok ogljični odtis. Zanimivo pa je, da nove plantaže povzročijo dvakrat več emisij kot zrele. To je zato, ker za nove plantaže pogosto uničujejo gozdove, ki iz zraka izločajo ogljik.

hrana-trajnost, hrana-podnebje, emisije-hrana
Shutterstock
.

7. Gojeni raki

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 11,85 kg

Glavni vir: gojenje (8,38 kg) in krma (2,51 kg)

Pri morskih sadežih je glavni problem gorivo. Velike ladje, ki lovijo na oddaljenih področjih, imajo višji ogljični odtis kot manjše ladje, ki lovijo bližje obale. Na emisije vpliva tudi način predelave rib. Če ribe vozijo na predelavo in v prodajo daleč, to poveča emisije. Najmanjši ogljični odtis imajo vrste, ki jih običajno pobirajo ročno, kot so školjke.

6. Kava

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 16,48 kg

Glavni vir: kmetovanje (10,39 kg) in uporaba zemljišč (3,69 kg)

Prevoz je eden glavnih razlogov, zakaj ima kava negativen vpliv na okolje. Države pridelovalke (npr. Brazilija, Vietnam) so pogosto daleč od trgov porabe, kot so ZDA. Drugi problem je krčenje gozdov zaradi širjenja kavnih plantaž.

5. Temna čokolada

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 18,68 kg

Glavni vir: uporaba zemljišč (14,31 kg) in kmetovanje (3,71 kg)

Dva glavna vira emisij pri čokoladi sta mleko in kakav. Mleko ustvarja metan, kakav pa zahteva krčenje gozdov za plantaže. Pogosto se uporablja tudi palmovo olje, ki še povečuje okoljski odtis.

4. Govedina (mlečna čreda)

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 21,09 kg

Glavni vir: kmetovanje (15,69 kg) in krma (2,51 kg)

Goveje meso ima visok ogljični odtis zaradi metana, ki ga izločajo krave med prebavo ali, po domače povedano, kravji pukci. Vsaka krava letno "izpusti" okoli 100 kg metana. Čeprav ta v ozračju ostane krajši čas kot CO₂, ima močnejši učinek na segrevanje ozračja.

hrana-trajnost, hrana-podnebje, emisije-hrana
Shutterstock
.

3. Sir

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 21,24 kg

Glavni vir: kmetovanje (13,06 kg) in uporaba zemljišč (4,46 kg)

Sir ima visok ogljični odtis zaradi kravjega mleka, ki je njegova osnovna sestavina.

2. Jagnjetina in ovčetina

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 24,42 kg

Glavni vir: kmetovanje (19,51 kg) in krma (2,37 kg)

Čeprav ovce proizvedejo podobno količino metana kot krave, je vpliv jagnjetine višji, saj se običajno uporabi manj delov živali. V ZDA le 1 % ljudi redno uživa jagnjetino, zato je njen vpliv tam manjši kot v drugih državah.

hrana-trajnost, hrana-podnebje, emisije-hrana
Shutterstock
.

1. Govedina (mesna čreda)

Skupne emisije toplogrednih plinov (na kg hrane): 59,57 kg

Glavni vir: kmetovanje (39,39 kg) in uporaba zemljišč (16,28 kg)

Goveje meso ima največji ogljični odtis med vsemi živili. Govedo potrebuje ogromno krme in povzroča zelo visoke emisije metana. Znanstveniki zato vidijo manjšo porabo rdečega mesa kot enega najpomembnejših korakov za zmanjšanje vpliva na podnebne spremembe.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.