Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sušenje sadja na star način


2. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno
10:57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Nedavno tega smo si na tej strani lahko ogledali naše vrle može iz Krajinskega parka Kolpa, kako so kurili apnenico.

Zakurili pa so tudi pri Ivanušičevih (Dolnjih Valetih) na Preloki, toda ne apnenico ampak sušilnico sadja, saj so letos slive obilno obrodile.

Je pa res, da ni to neka novodobna sušilnica, ampak sušenje na starinski način "na lesi"- na pečnici. Pečnico ali pešnjico, kot smo jo pri nas imenovali, je imela skoraj vsaka hiša, a se je le malokje ohranila do današnjega časa. Na njej je bilo sadje povsem ekološko posušeno z minimalno porabo energije (par grčastih polen). V prejšnih časih je imelo "sušje" v prehrani velik pomen, posebno pozimi, ko je bilo poleg kislega zelja glavni in edini vir vitaminov - prava zimska poslastica za otroke in starčke.

Omeniti moram, da ga ne smemo zanemarjati tudi v današnjem, modernem času, čeprav imamo v trgovinah celo zimo na pretek raznih eksotičnih pridelkov, ki prihajajo od vprašljivo neoporečnih dobaviteljev z dvomljivo kakovostjo.

Prilagam slike pečnice, ki je iz varnostnih razlogov delno obnovljena.

                                                                                                                                                    Marica


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.