»Moram priznati, da me je že marsikdo vprašal, kaj se dogaja z menoj, ali sem zbolel. Osebno nisem opazil, da sem toliko shujšal, kot so to opazili drugi,« svojo izgubo kilogramov komentira Rok Ferengja. Da je shujšal, je opazil le po oblačilih, ki so mu postala ohlapnejša. »Na srečo nisem zbolel, temveč sem se odločil za zdrav življenjski slog, dobesedno 'zdrav duh v zdravem telesu'. Duh je bil oziroma je še vedno zdrav, telo pa tudi. A če si želiš izboljšav in spremembe, moraš tudi nekaj narediti zase. Deset kilogramov se sliši veliko, tudi opazi se fizično, nisem pa začel hujšati zaradi vitkejše postave, temveč zato, ker sem prepričan – in sem sam sebi to tudi dokazal – da lahko s prehrano narediš ogromno dobrega zase, če imaš čas, pa še malo pomigaš. Ko narediš preklop v glavi, je lažje, kot si marsikdo misli.«
In v čem je skrivnost njegove zdrave prehrane, čemu vse se je odrekel? »Glede na to, da nenehno berem o umiku raznih živil iz trgovin, kot da imamo ljudje čas ves čas viseti na teh spletnih straneh, da dobimo prave informacije, sem se odločil, da jem oziroma doma jemo in uživamo izključno nepredelano hrano. Ko se poglobiš v to temo, te kar glava boli. Kaj vse sem kupoval v trgovinah! Zdaj pripravljamo doma z družino popolnoma, no, skoraj popolnoma nepredelano hrano, ki ne vsebuje glutena in laktoze. Brez mleka in mlečnih izdelkov, brez kruha in brez kave. Na začetku smo imeli doma veliko vprašajev v glavi, kakšen jedilnik bomo imeli, pa moram priznati, da se je moja draga znašla in je resnično odkrila recepte za vrhunske obroke iz sveže zelenjave, razna žita in raznovrstne juhe. A brez mesa seveda ne gre. Ko sem ji omenil, da jo bom prijavil v oddajo MasterChef, je rekla: 'Samo poskusi!' in se smejala. Preprosti obroki so v resnici hitro pripravljeni, so zdravi, jaz pa zdaj že obvladam peko zrezkov, biftekov in steakov. Vse se da, če se hoče, je pa lažje, če lahko to počneš v dvoje.«
Bolj zdrav jedilnik
Seveda se Rokov jedilnik v marsičem razlikuje od lanskega. Zaupal nam je nekaj zamenjav: »Namesto praženega krompirja je na primer kolerabin pire ali grahov, v goveji juhi je namesto domačih rezancev kvinoja. Jem vse, kar nima glutena in laktoze. Namesto fete sira pojem veganski feta sir. Bombastičen je! Namesto jogurta iz kravjega mleka pojem sojin jogurt z borovnicami. Jem riž, kvinojo, ajdovo kašo, juho iz buče hokaido, piščančjo, gobovo, brokolijevo juho. Toliko teh dobrih jedi je, da bi lahko že knjigo napisal. Seveda pa sem sladkosned, a jem le še zdrave čokolade iz čokoladnic, presne tortice in presne gibanice. Jedilnik je poln različnih okusov, sladko jem obvezno skoraj vsak dan, ampak samo dopoldan. Imam veliko obrokov, vsaj štiri, lahko pa tudi pet ali šest. Kalorično pojem več kot prej, vendar je vnos živil kakovostnejši. Seveda pa sem se v decembru najedel tudi polnjenih paprik in potice, kar imam res zelo rad in čemur se ne morem upreti.«
Nova garderoba
Dobra stran izgube kilogramov je tudi ta, da je imel izgovor in si je omislil novo garderobo: »Vsa oblačila so mi bila prevelika, zato nisem imel druge izbire kot oditi po nakupih,« se zabava Rok, ki namerava s takšnim prehranjevanjem tudi nadaljevati, vsaj dokler lahko še jé tudi sladko: »Kot sem omenil, to ni dieta. Pri sebi sem razčistil in se odločil. Zakaj bi užival strupe? Moji otroci me potrebujejo in me bodo potrebovali še dolgo. Želim si biti del njihovega življenja, želim se zdravo postarati, če mi bo tako usojeno, seveda. Kdo ve? Ljudje imamo vse premalo časa zase, za pomembne informacije, ki so dobre za nas ljudi. V tem divjem tempu, ki vrti ta svet, vse prevečkrat pozabljamo nase.«
Rok je pred leti že enkrat shujšal 15 kilogramov. »Takrat sem na kratko vzel tudi osebnega trenerja, ampak zdaj vem, da je skrivnost v prehrani, vsaj 80 odstotkov je zasluga prehrane, preostalo pa športa,« pravi in doda, da tudi zdaj ni veliko pri miru: »Čeprav sem bil prej veliko bolj aktiven kot trenutno, sem še vedno v pogonu. Nisem človek, ki bi poležaval na kavču. Sem mojster ki aikida, in če le imam čas, greva rada na trening skupaj s sinom.«