Nasveti

Naj recept Monike Avsenik: Svinjska ribica v gorčični omaki

Andreja Comino
22. 9. 2024, 05.00
Deli članek:

Monika Avsenik je nedavno požela bučne ovacije, ko je v razprodani puljski areni nastopila s slovitim tenoristom Andreo Bocellijem, ki zelo rad ponudi priložnost mladim in nadarjenim umetnikom. V kuhinji pa svoje goste najbolj navduši, kadar pripravi svinjsko ribico v gorčični omaki, postreženo s testeninami. Žal ji zadnje čase zmanjkuje časa za kuhanje, priznava. Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK

revija Jana
Monika in njena svinjska ribica v gorčični omaki

Sestavine

  • 500 gramov svinjske ribice
  • 200 gramov gob (šampinjoni ali mešane gozdne gobe)
  • 2 žlici gorčice (dijonska ali polnozrnata)
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • sol in poper po okusu
  • sveža zelišča (npr. timijan ali rožmarin) za dekoracijo (po želji)

 Priprava

1. Svinjsko ribico (lahko pa tudi kateri drugi del svinjskega mesa) narežite na medaljone debeline približno dva centimetra. Meso posolite in popoprajte po obeh straneh.

2. V veliki ponvi segrejte olivno olje in maslo. Na vroči maščobi popecite medaljone svinjske ribice na vsaki strani 3–4 minute, dokler ne dobijo lepe zlatorjave barve. Odstranite jih  iz ponve in začasno postavite na krožnik.

3. Pripravite še omako. V isto ponev dodajte na drobno nasekljano čebulo in jo pražite na zmerni temperaturi, dokler ne postekleni.
4. Dodajte nasekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.
5. Dodajte gobe, nato pa v ponev vrnite medaljone svinjske ribice in jih premažite z gorčico. Nato prilijte smetano za kuhanje, vse skupaj dobro premešajte in pustite, da se omaka kuha na nizki temperaturi še 5–7 minut, dokler se ne zgosti. Po potrebi lahko dodate še malo soli in popra. Postrezite s krompirjem, testeninami, rižem ali kruhovim cmokom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 38, 17. september 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept