Sestavine
- 500 gramov svinjske ribice
- 200 gramov gob (šampinjoni ali mešane gozdne gobe)
- 2 žlici gorčice (dijonska ali polnozrnata)
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica masla
- sol in poper po okusu
- sveža zelišča (npr. timijan ali rožmarin) za dekoracijo (po želji)
Priprava
1. Svinjsko ribico (lahko pa tudi kateri drugi del svinjskega mesa) narežite na medaljone debeline približno dva centimetra. Meso posolite in popoprajte po obeh straneh.
2. V veliki ponvi segrejte olivno olje in maslo. Na vroči maščobi popecite medaljone svinjske ribice na vsaki strani 3–4 minute, dokler ne dobijo lepe zlatorjave barve. Odstranite jih iz ponve in začasno postavite na krožnik.
3. Pripravite še omako. V isto ponev dodajte na drobno nasekljano čebulo in jo pražite na zmerni temperaturi, dokler ne postekleni.
4. Dodajte nasekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.
5. Dodajte gobe, nato pa v ponev vrnite medaljone svinjske ribice in jih premažite z gorčico. Nato prilijte smetano za kuhanje, vse skupaj dobro premešajte in pustite, da se omaka kuha na nizki temperaturi še 5–7 minut, dokler se ne zgosti. Po potrebi lahko dodate še malo soli in popra. Postrezite s krompirjem, testeninami, rižem ali kruhovim cmokom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 38, 17. september 2024.