Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gimnazijci iz Grma Novo mesto z ugledno Krkino nagrado


Primož Fabjan in Veronika Hrovat Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma
5. 10. 2016, 13.15
Posodobljeno
06. 10. 2016 · 10:33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

eksperimentalno_delo_na_kemijskem_invtitutu_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Eksperimentalno delo na Kemijskem inštitutu.
krkina_nagrajenca_primoz_in_veronika_z_mentoricama_in_sorodniki__vir_arhiv_krke__d__d___novo_me...
Arhiv Lokalno.si
Krkina nagrajenca Primož in Veronika z mentoricama in sorodniki (foto: Krka d.d.)
navi_vzorci_so_bili_zelo_okusni_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Naši vzorci so bili zelo okusni

Tovarna zdravil Krka in Svet Sklada Krkinih nagrad sta letos objavila že 46. razpis za Krkine nagrade. V skupini srednješolskih raziskovalnih nagrad se je na razpis prijavilo 50 srednješolcev z 28 raziskovalnimi nalogami iz različnih področij, ki so bolj ali manj povezana s Krkino osnovno dejavnostjo. 12 najboljših raziskovalnih nalog je prejelo Krkine nagrade, vsem ostalim pa so bila podeljena Krkina priznanja.

Krkino nagrado sva prejela tudi Primož Fabjan in Veronika Hrovat iz Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma. Raziskovalno nalogo z naslovom Flavanoli v kakavovih zrnih in čokoladi sva izdelala pod mentorstvom Irene Kurajić, univ. dipl. inž. kmet., in dr. Vesne Glavnik. Flavanoli so naravne spojine, ki jih povezujejo s preprečevanjem in zdravljenjem krvožilnih bolezni. Poleg kakava se v večjih količinah nahajajo še v pravem čaju in grozdju (predvsem rdečem). Pri raziskovalnem delu sva med drugim ugotovila, da bi za dosego klinično dokazanih pozitivnih učinkov pri krvožilnih obolenjih morali dnevno zaužiti več kot 140 g kakavovih zrn oz. več kot 200 g čokolade. Kot dva sladkosneda sva bila nad to ugotovitvijo kar malo razočarana, saj bi bilo uživanje tolikšne količine čokolade na dan v nasprotju z veljavnimi prehranskimi priporočili. Čokolada namreč vsebuje veliko maščob in enostavnih sladkorjev, posledično pa tudi kalorij. V primeru kakavovih zrn pa bi bilo zaužitje takšnih dnevnih količin praktično nemogoče, saj so surova kakavova zrna izredno trpka in grenka.

Podelitev Krkinih nagrad in priznanj je potekala v petek, 16. 9. 2016, v Krkini upravni stavbi v Novem mestu. Nagrajenci smo na simpoziju predstavili svoje raziskovalne naloge, nato pa so sledila še vprašanja članov Sveta Sklada Krkinih nagrad in občinstva. Po krajšem odmoru je sledila slavnostna podelitev Krkinih nagrad in priznanj, kjer sta nagrade in priznanja podelila predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad in član uprave ter generalni direktor Krke, g. Jože Colarič, ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad in član uprave ter direktor Razvoja in proizvodnje zdravil, dr. Aleš Rotar. Po podelitvi je sledila še pogostitev. Ob dobri hrani in pijači smo odgovorili na marsikatero vprašanje, za katerega je na simpoziju zmanjkalo časa. Nekateri so se nato odšli domov, radovedneži pa smo se odpravili na ogled Notola 2 – novega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Ločna. Tam smo si v Galeriji Notol ogledali tudi razvoj tovarne zdravil Krka vse od njenega začetka pa do danes ter se na lastne oči prepričali, da proizvodnja zdravil v Tovarni zdravil Krka poteka varno in učinkovito.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.