
Finance in gospodarstvo / stran 153

Regija po številu prostovoljskih ur zdrsnila na 10. mesto

»Neokrnjena narava je priložnost Haložanov«
Vila Linassi je lesena hiška ob robu gozda, na enem izmed slemen Dobrine, ki ji posebno noto daje ročno izdelano pohištvo iz masivnega lesa žetalskega mizarskega podjetja Bioles. Junija so vzorčno leseno hiško, prvo te vrste, odprli, že kmalu pa zapolnili poletne nočitvene termine.

Ptujčani bodo sveče predelovali v Šalovcih
Plastične nagrobne sveče, ki bi sicer končale med odpadki, podjetje Eko Plastkom s pomočjo najsodobnejše tehnologije sortira in predela. Gre za ptujsko podjetje, ki je nedavno poslovne prostore odprlo v novi obrtni coni v občini Šalovci.


Dolenjsko postavljajo na vinski zemljevid Slovenije


So odpuščanja rezultat krize v Nemčiji? Slovenski izvozniki vse manj konkurenčni
V Štajerski gospodarski zbornici (ŠGZ) odpuščanje v Boxmarku težko komentirajo, saj nimajo podrobnih informacij o poslovanju. „Verjamemo pa, kot je poudaril direktor Marjan Trobiš, da postaja Slovenija visoko cenovna država, v kateri morajo podjetja dosegati višjo dodano vrednost, na kar tudi sami več let opozarjamo.“

Carthago Slovenija z desetmilijonskim dobičkom
Ormoški obrat evropskega vodilnega proizvajalca prestižnih avtodomov in avtodomov višjega srednjega razreda je pred dobrim letom kot tretji v skupini Carthago zagnal stroje in začel delo.

Filmske kamere na kolesarski povezavi
Kako bi novo kolesarsko povezavo med Celjem, Štorami in Šentjurjem videle tri zgodovinske osebnosti – Josip Pelikan, Alma M. Karlin in Gustav Ipavec? To prikazuje predstavitveni video, ki so ga pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko posneli pred uradnim septembrskim odprtjem te nove kolesarske pridobitve.

»Raje manj, a naravno in kakovostno«
V Sloveniji naj bi bilo v zadnjih letih približno 68 tisoč kmetijskih gospodarstev. Glede na velikost Slovenije in število prebivalcev to kaže, da kmetijstvo danes na žalost ni več panoga, za katero bi se mladi z veseljem odločali ali kmetijo prevzeli. In to ne glede na to, da so se s kmetovanjem ukvarjale številne njihove predhodne generacije. Mi smo obiskali družino Klinar. Njena domačija leži na Svetini na približno 670 metrih nadmorske višine. V idilični vasi nad Štorami je še kar nekaj kmetij, tudi turističnih, a Klinarjevi se za kmečki turizem niso odločili. Vse pridelajo na naraven način, nekaj težkega dela opravijo tudi ročno, ne s stroji. »Raje manj, a naravno in kakovostno,« pravijo. Ostali so zvesti kmetijstvu.

Mario Galunič: Vikend na Dolenjskem, želi pa si živeti ob morju

Trojiški Agroremont izločen zaradi dveh decimalk preveč na ponudbi
Na javnih razpisih v Sloveniji velikokrat ne zmaga ponudnik, ki odda najugodnejšo ponudbo. Včasih javni naročniki omejujejo konkurenco s postavljanjem strogih razpisnih pogojev ali pa najcenejšega ponudnika izločijo zaradi povsem banalnega razloga. Na državnem Darsu so, kot vse kaže, našli nov način, kako z javnega razpisa izločiti najugodnejše ponudnike, da posle dobijo "hišni" dobavitelji.

Razvajenost potrošnikov je za kmeta lahko pogubna
Agronom Igor Škerbot je kot svetovalec oziroma specialist za področje zelenjadarstva, okrasnih rastlin, poljedelstva in ekološkega kmetovanja že vrsto let zaposlen v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje. Svojega znanja ne deli le kmetom in pridelovalcem na terenu, ampak ga k sodelovanju v svetovalne oddaje vabijo tudi lokalni mediji, predava in piše strokovne članke, lani je izdal knjigo Vrtnarimo načrtno. Ker ga bolj kot poljedelstvo zanima zelenjadarstvo, si med drugim prizadeva za uvajanje gojenja zelenjave na območjih, kjer se ljudje preživljajo predvsem z gozdarstvom in živinorejo. Ko ima čas, se posveča domačemu vrtu, ki ga dojema kot svojevrstno učilnico na prostem. In zakaj je kritičen do razvajenih potrošnikov?


Martina Švab na dopustu; čaka, da zadane na lotu

V zdraviliščih s poletno sezono zadovoljni, v jesen z optimizmom

Končno - temeljni kamen za Resslov most

Na celjskem Starem gradu vse več obiskovalcev
Na celjskem Starem gradu so v prvih sedmih mesecih letos našteli 46 tisoč obiskovalcev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so 15. avgusta našteli nekaj več kot 600 obiskovalcev oziroma za skoraj 40 odstotkov več kot na ta praznični dan lani, so sporočili iz Zavoda Celeia Celje.

Seneni pridelovalci in predelovalci z roko v roki
Seneno meso in mleko predstavljata alternativo konvencionalni prireji mleka in mesa. Pri seneni reji je namreč prehrana živali prilagojena letnim časom. Gre za krmljenje brez silaže, zgolj s travo, senom in z žitom, ki ima tako za kmetovalce, živali kot potrošnike številne prednosti. V Zavodu seneno meso in mleko se že več let trudijo razširiti glas o pomenu senene prireje, ki so jo sicer naši rodovi poznali že pred leti. S povezovanjem senenih kmetovalcev in predelovalcev želijo med drugim pomagati tudi pri njihovem preboju na trg in pri skrbi za promocijo.

Dražje zavarovalne premije zaradi vremenskih ujm
Lani je bilo rekordno število dni s točo.