Konavle, le streljaj od Dubrovnika, so raj za prosti čas
Neokrnjena narava ponuja številne kotičke za sprostitev, hkrati pa navdušuje s kulinaričnimi doživetji, ki temeljijo na lokalno pridelanih sestavinah.

Le streljaj od legendarnega in turistično zelo obiskanega Dubrovnika leži slikovita pokrajina Konavle, ki je v 15. stoletju pripadala Dubrovniški republiki. Gre za območje izrazitih kontrastov - od rodovitnih nižin, posejanih s polji in vinogradi, do strmih gorskih pobočij. Celotno podobo zaokrožuje obalni predel pri Cavtatu z očarljivimi plažami, ki so del dubrovniške riviere.
Neokrnjena narava ponuja številne kotičke za sprostitev, hkrati pa navdušuje s kulinaričnimi doživetji, ki temeljijo na lokalno pridelanih sestavinah. V zadnjem času pa v tej regiji vse več pozornosti namenjajo eni izmed najbolj cenjenih sezonskih dobrot - divjim špargljem.
Kontrasti
Konavle, pokrajina na skrajnem jugu Hrvaške, so znane po edinstvenih naravnih lepotah in izrazitih kontrastih. Tu se srečujejo nižine in gričevja, modrina morja in zelena notranjost - ali kot pravijo domačini: zgornji in spodnji pas.
Čeprav gre za razmeroma majhno območje, so Konavle razdeljene na tri povsem različne dele: obalno-kraški pas, osrednji ravninski del in severni gorski pas. Gorski svet na severu meji na Bosno in Hercegovino ter Črno goro, medtem ko osrednji del zaznamuje rodovitna nižina. Skoznjo tečejo vodotoki rek Ljuta, Konavočica in Kopačica.
Zalivi in polotoki
Obalni pas Konavel v osrednjem delu zaznamuje navpična, strma obala Konavelskih skal, ki jih na jugu povezuje polotok Molunat s številnimi slikovitimi zalivi. Na samem vhodu v Boki Kotorski zaliv je polotok Prevlaka, na zahodu pa se razprostira Župski zaliv z očarljivimi cavtatskimi zalivi, polotoki in otočki. Skoraj tretjina površja Konavel je prekrita z gozdom, kjer uspeva bogata paleta različnih drevesnih vrst.
Konavle so nekaj posebnega tudi zaradi neokrnjene narave, edinstvene in dragocene podeželske arhitekture ter številnih spomenikov, ki pričajo o tisočletni zgodovini teh krajev. Posebnost Konavel je stoletja ohranjena tradicija, ki živi skozi bogato folkloro, edinstvene konavoske noše in vezenine - vse to simbolizira harmonijo med človekom in naravo. Prav ti elementi naredijo Konavle izjemno in prepoznavno destinacijo.
Konavle ponujajo vse, kar si človek lahko želi, hkrati pa so le nekaj minut vožnje oddaljene od dubrovniškega letališča Ćilipi. Ne smemo pozabiti niti, da od tu prihaja legendarna hrvaška pevka Tereza Kesovijo, ki se v svoje rodne kraje vedno znova rada vrača.

Samo domače
Piko na i tej čudoviti pokrajini doda tudi njena edinstvena gastronomija. V številnih kmečkih turizmih, oddaljenih od obale, ne jedilniku boste našli morskih jedi, temveč pristne specialitete iz mesa in zelenjave, pridelane na domačih njivah. Ob tem pa ponujajo odlično olivno olje, rujno kapljico iz lokalnih vinogradov ter domače žganje, ki poskrbi za dobro prebavo po obilnih obrokih.
Kmetije, ki so se nekoč borile za preživetje, se vse bolj preusmerjajo v dopolnilno dejavnost - kmečki turizem z nastanitvami in pristno kulinarično ponudbo. Med turisti so tudi vse bolj priljubljeni domači izdelki, ki jih kmetije ponujajo v različnih oblikah.
»Prej smo bili običajna poljedelska kmetija in smo pridelovali sadje, zelenjavo, vino iz vinogradov in olje iz oljčnih nasadov. Sčasoma so začele zoreti nove ideje in tako smo se odločili razvijati turistično dejavnost na kmetiji. Poleg nastanitev in različnih delavnic, kot so peka kruha ali izdelovanje sira, kar si lahko obiskovalci ogledajo na sosednji kmetiji, ponujamo še marmelade, med, žgane pijače, vino, kompot, suhe smokve in še mnogo drugih domačih dobrot,« pripovedujejo gostitelji na kmečkih turizmih.
Dubrovniške poslovne ženske
Vse omenjene prednosti prepoznavajo tudi dubrovniške poslovne ženske, ki delujejo v okviru organizacije Krug. Te so se povezale s Kružicami, združenjem, ki povezuje kmečke žene, in tako je v Konavlah nastal čudovit projekt, posvečen spoznavanju špargljev ter jede iz te okusne in zdrave sestavine, ki na tem območju nikoli ne zmanjka.
Edinstveno kulinarično prireditev so poimenovali Cooke & Šparoge. Dogodek je obogatil niz predavanj, med katerimi je bilo še posebno zanimivo predavanje Šima Martinovića, ki je poznan kot šjor Šime Špagora, pionir vzgoje divjih špargljev v Istri. Pred 20 leti je v Labinu začel svojo zgodbo, ko je iz Dalmacije prinesel prva semena divjih špargljev. Dokazal je, da uspevajo tudi pod oljkami, figami in drugim sadnim drevjem, kar omogoča maksimalno izrabo zemljišč.

A dogodek ni ostal le pri teoriji. Pridne roke gospodinj na Kmečkem turizmu Novaković so pripravile številne okusne jedi iz špargljev in svoje recepte nesebično delile z obiskovalci. Nekateri recepti se prenašajo iz roda v rod, drugi pa so prilagojeni sodobnim kulinaričnim trendom, pojasnjuje Paulina Peko Šalja iz združenja Krug.
Konavle pa niso znane le po špargljih, temveč tudi po tradicionalnih suhomesnatih izdelkih. Vsaka kmetija ima svoj edinstveni recept in način priprave.
To območje skriva še veliko neodkritih lepot, kar cenijo tako domači kot tuji ljubitelji pohodništva. Za tiste, ki si želijo druženja in okušanja lokalnih dobrot v organizirani obliki, je vsako leto prirejen festival pohodništva. Konavle je mogoče spoznati tudi na kolesu, saj še vedno obstaja veliko skritih kotičkov v neokrnjeni naravi.
Območje Konavel vsako leto obišče vse več tujih turistov, ki si želijo mirnih počitnic, stran od gneče in natrpanih plaž. Med njimi je vse več Američanov, kar ni presenetljivo, saj je v poletni sezoni z dubrovniškega letališča vzpostavljena direktna povezava z ZDA. Pomembno je poudariti, da so Konavle privlačne tudi izven glavne sezone, ko so temperature nekoliko nižje, a še vedno prijetne za sprehode in raziskovanje čudovite pokrajine s sredozemskim podnebjem.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se