
Kulinarika / stran 278

Dnevni horoskop: Izrazite svoja čustva
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde. Saj veste, dobro je biti pripravljen, pa najsti teče beseda o dobrih ali nekoliko slabših rečeh.

Tanja Pintarič
Kot pravi, ji je bilo delo v gostinstvu namenjeno. Nekako samoumevno je namreč bilo, da bo Tanja Pintarič nadaljevala zgodbo svojih prastaršev in postala predstavnica četrte generacije gostilne Rajh.

Eau de vie – voda življenja
Zveni čudno, gre pa za vse pijače, katerih alkohol, nastal iz naravnih sladkorjev z alkoholno fermentacijo, je koncentriran z destilacijo (»žganjem«). Postopek so poznali že stari Egipčani, uporabljali so ga tudi v antični Grčiji, Feničani pa so ga ponesli po Sredozemlju, od koder se je kmalu razširil po vsej Evropi. Bistvo postopka je, da se zaradi različnih vrelišč voda in alkohol uparita pri različnih temperaturah. V posebno oblikovanih kotlih se alkoholni hlapi ločijo od vodnih in tako nastane tekočina z višjo vsebnostjo alkohola. Osnovni naravni surovini sta škrob in sladkor, ki sta v žitaricah in sadju.

Sladko-grenki Dunaj
Znamenite dunajske slaščičarne in kavarne so svet v malem. Mnoge turistične brošure Dunaj opisujejo kot svetovno prestolnico kave in slaščic, a čeprav statistično to ravno ne drži, je res, da so kavarne in slaščičarne del bogate dunajske tradicije in segajo čez meje kulinarike. So del kulture in način življenja, ki je včasih sladko, včasih grenko.

Prehranjevalne navade
Izsledki številnih znanstvenih raziskav so pokazali, da so nujni sestavni del zdravju prijazne prehrane prav urejene prehranjevalne navade. Te pomenijo ustaljen, iz dneva v dan in iz generacije v generacijo ponavljajoči se način in ritem prehranjevanja. Odvisne so od kraja bivanja, dela, ki ga opravljamo, načina življenja in vse bolj tudi od življenjskega standarda. Okusna hrana je vir zadovoljstva, dobrega počutja in tudi nujni sestavni del osebnega življenjskega sloga. Zdravju prijazna in redna prehrana nas krepi, preprečuje bolezni in vpliva na naše sposobnosti za delo, učenje, šport in igro. Pomembna je v vseh življenjskih obdobjih, od dojenčka, malčka, šolarja, odraslega do ostarelega. Žal se tega dejstva pogosto zavemo šele, ko zbolimo.

Sol ni samo začimba
V: Slišala sem, da je sol v kuhinji lahko tudi v vlogi čistila, podobno kot limona. Ali je to res?

Horoskop za četrtek, 25. oktobra
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Dnevni horoskop: Dan za smeh!
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde. Saj veste, dobro je biti pripravljen, pa najsti teče beseda o dobrih ali nekoliko slabših rečeh.

11 zanimivih o testeninah
Testenine so pravi kulinarični kameleon - lahko se prilagodijo praktično vsem kulinaričnim navadam na svetu. Redke so jedi, ki so tako globalizirane, da so jih za svoje vzeli na vseh celinah, v vseh premoženjskih razredih in vseh verskih prepričanjih. In ste vedeli, da špageti rastejo na drevesu?!

Horoskop za sredo, 24. oktobra
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Dnevni horoskop: Na vrata trka sreča ...
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde. Saj veste, dobro je biti pripravljen, pa najsti teče beseda o dobrih ali nekoliko slabših rečeh.

Krompir
Ko se je v 17. stoletju krompir iz Južne Amerike razširil v večino evropskih dežel, na Stari celini še ni bilo nobenega recepta za njegovo pripravo; bil je samo lepa okrasna rastlina. Ko pa so odkrili, da je gomolj rastline užiten, se je začela prava kulinarična revolucija, ki je mnoge rešila pred lakoto. Danes je krompir ena najbolj priljubljenih vrst zelenjave v svetu z več kot sto jedilnih sort, a kaj, ko se hkrati jezimo, da krompir preprosto ni več tisto, kar je bil nekoč.

Horoskop za torek, 23. oktobra
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Dnevni horoskop: Previdno z denarjem!
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde. Saj veste, dobro je biti pripravljen, pa najsti teče beseda o dobrih ali nekoliko slabših rečeh.

Tedenski horoskop: Ljubezen bo v znamenju bika intenzivna
V teden boste stopili z zaključevanjem cikla Sonca v tehtnici in začetkom potovanja po strastnem škorpijonu. Več bo strasti, zanimanja in bliskovitih odločitev, ki lahko zamajejo vaše ustaljene vzorce.

Astro nasveti: od 22.10. do 28.10.2018
Kot jesen naravo odeva v svoje tople odtenke, nam vesolje s svojimi žarečimi barvami riše nov teden.

Horoskop za ponedeljek, 22. oktobra
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Dnevni horoskop: Koga čaka skriven namig?
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde. Saj veste, dobro je biti pripravljen, pa najsti teče beseda o dobrih ali nekoliko slabših rečeh.

Penine in šampanjci
Peneče vino ni samo vino z mehurčki. Prvo peneče vino je bolj po nesreči kot namerno nastalo ob koncu 18. stoletja v kleti angleškega trgovca z vini – ta je za angleški okus prekislemu vinu iz francoske pokrajine Šampanje dodal malo sladkorja – zato je vino ponovno povrelo in postalo peneče. Pivcem je bil nov slog vina všeč in moda se je hitro prijela. Kupci – kralji, aristokracija in premožni – so poleg soda vina iz Šampanje kupili tudi steklenice, v katere so vina napolnili, a pot do takih penin, kot jih poznamo danes, je bila še dolga.

Spoštljivo s slovenskim oljčnim oljem
V Sloveniji je največ oljčnih nasadov v Slovenski Istri, kjer je oljka tudi del kulturne dediščine, nekaj pa jih je še na Goriškem in v Brdih.