Triki, ki preprečujejo rjavenje jabolčnih krhljev
Kako preprečiti rjavenje jabolčnih krhljev? Poskusili smo s soljo – in deluje!

Ko jabolko olupimo ali narežemo, se prične njegova bela sredica že v nekaj minutah barvati rjavkasto. Pa veste, zakaj se to zgodi in kako lahko ta pojav preprosto preprečimo?
Zakaj jabolka rjavijo?
Rjavenje jabolk je rezultat naravnega kemijskega procesa, imenovanega encimska oksidacija. Ko med rezanjem poškodujemo celične stene sadja, pride encim polifenol oksidaza (znan tudi kot tirozinaza) v stik s kisikom iz zraka. Ta encim oksidira polifenole v sadju in jih spremeni v rjave pigmente, ki jih vidimo na površini jabolčnih rezin. Proces je seveda povsem naraven in ne pomeni, da jabolko zaradi rjavenja ni več okusno, drži pa, pa manj privlačno. Nad slednjim nemara negodujete zlasti, če ga želite postreči gostom ali otrokom, ki jih rjavi krhlji kaj hitro odvrnejo od uživanja vitaminov.

Trik s slano vodo preizkušeno deluje
Med najbolj preprostimi in učinkovitimi rešitvami za upočasnitev rjavenja je namakanje jabolčnih krhljev v slani vodi. Sol in voda namreč zmanjšata dostop kisika do površine sadja – lahko bi rekli, da se ustvari nekakšen "zaščitni film", hkrati pa se v procesu upočasni delovanje encima polifenol oksidaze.
Ali slana voda vpliva na okus sadja? Brez skrbi, tik smo preizkusili in ob uživanju krhljev ni bilo zaznati slanega okusa.
Postopek:
V 2 dcl hladne vode stresite pol čajne žličke soli in dobro premešajte. V raztopino potopite narezana jabolka in jih namakajte 5 minut. Nato jih odcedite in splaknite z vodo. Mi smo krhlje shranili v plastično posodo in kot vam lahko potrdimo, so krhlji ostali svetli in sveži tudi tri ure kasneje, prav tako pa je tudi okus ostal nespremenjen.

Drugi učinkoviti triki in njihovo delovanje
- Limonin sok deluje zaradi vsebnosti vitamina C (askorbinske kisline), ki je naravni antioksidant. Enostavno pokapljajte krhlje ali jih na hitro pomočite v limonino vodo.
- Ananasov ali pomarančni sok delujeta podobno kot limona, hkrati pa dodata še prijeten okus.
- Medena voda: tudi mešanica vode in žlice medu je priljubljen naravni trik. In kako deluje? Med vsebuje encime in antioksidante, ki delujejo kot zavora za kemično reakcijo oksidacije, zaradi katere, kot sedaj že veste, jabolka porjavijo.
Morda vas zanima še:
Glavobol zaradi napetosti? Pojejte jabolko s soljo ...
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se