Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote


L.M. / revija Bodi zdrava
10. 9. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jajčevci ali melancani so odlični za peko na žaru, še boljši v kakšni kombinaciji s paradižnikom in testeninami. Zelo hitro vpijejo maščobo, zato je pomembno, da jih pravilno pripravimo.

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Testeninska pita iz jajčevcev

Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

Sestavine:

  • 300 g testenin
  • sol
  • 150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)
  • 1 šopek peteršilja
  • 200 g rikote
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 100 ml smetane
  • 80 g naribanega parmezana
  • 100 ml sesekljanega paradižnika
  • mlet črni poper
  • 80 g kaper
  • 1 majhen jajčevec
  • 1 majhna bučka

Priprava:

1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.

2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.

3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.

4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Bodi zdrava avgust 2023
revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.