Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tako boste čebulo rezali brez solz


Uredništvo Maja
4. 1. 2019, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kdo ne pozna tistega zoprnega občutka pri sekljanju čebule, ko nas začno skeleti oči in se nam ulijejo solze?

dreamstime_xxl_58397647.jpg
Dreamstime

Preprosto opravilo pri pripravi jedi, na primer golaža, postane prava muka. Na srečo poznamo nekaj zvijač, ki lahko vsaj deloma odpravijo tudi ta problem. 

Zakaj nas čebula spravi v jok?

Ko čebulo prerežemo, se njene celice razbijejo. Tvori se sulfenična kislina, ki razpade v plin, in ko doseže oko, reagira z vodo v očesu in tvori razredčeno raztopino žveplene kisline. Ta draži živčne končiče v očesu in spodbudi solzne žleze, da začno izločati solze.

Predlogi:

  • Leseno desko postavite pod napo ali, še bolje, v bližino ventilatorja. Ta bo odpihnil zrak v drugo smer, stran od vaših oči.
  • Oči si zaščitite s plavalnimi očali.
  • Petnajst minut pred rezanjem dajte čebulo v zamrzovalnik.
  • Čebulo olupite, ji odrežite oba konca in jo za 15 minut potopite v skledo vode.
  • Čebulo režite in sekljajte kar v koritu, pod tekočo vodo.

Še nekaj nasvetov za uspešno in manj »mokro« sekljanje čebule:

  • Uporabljajte res oster nož.
  • Če se vam oči med rezanjem začnejo solziti, jih ne mencajte s prsti, saj so prepojeni s čebulnim sokom.
  • Bela, rdeča in rjava čebula vam bodo izvabile največ solz iz oči, zato uporabljajte rajši manj ostre in bolj sladke vrste, na primer majski srebrnjak.
  • Ko si organizirate sestavine za svoj recept, naj bo priprava čebule na zadnjem mestu.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.