Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Preprost recept za nekoliko drugačno velikonočno šunko


Liza Maja
28. 3. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Seveda lahko skuhate šunko, ponudite hren, kumarice in pirhe, pa bodo vsi zadovoljni. Lahko pa šunko ponudite tudi na bolj zanimiv način, na primer v hamburgerju ali pa z omleto.

Šunka z vinsko omako.jpg
Shutterstock
Šunka z vinsko omako

Šunka v vinski omaki

Sestavine za 4 porcije:

  • 1 čebula
  • 5 brinovih jagod
  • 1 žlica kisa
  • 50 ml olja
  • 50 g navadne moke
  • 300 ml juhe
  • 100 ml belega vina
  • sol
  • 100 ml smetane
  • 600 g prekajene šunke
  • približno 2 žlici toast šunke
  • 1 majhen por
  • pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan ...)

Priprava:

1. Čebulo olupimo, drobno narežemo in damo v ponev. Dodamo brin, kis in približno 5 žlic vode. Mešanico zavremo in na hitro pokuhamo.

2. Olje in moko premešamo in popražimo. Prelijemo s hladno juho in stepemo. Osnovo za omako razredčimo z vinom in zavremo. Vmešamo kuhano čebulo z brinom. Omako počasi dušimo približno 10 minut.

3. Omako precedimo in jo damo nazaj v ponev. Začinimo s soljo, dodamo smetano in segrejemo.

4. Šunko narežemo na rezine in prepražimo na malo olja. Prestavimo v pekač, prelijemo z omako in pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 190 °C. Pred serviranjem potresemo z drobno narezanim porom in zelišči.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.