Znani obrazi o izkušnjah s slavno velikonočno dobroto
Velikonočni prazniki že trkajo na vrata, prihaja pa tudi čas za eno najbolj slastnih tradicij slovenskih praznikov – pripravo potice.

Potica že stoletja kraljuje na velikonočnih mizah, obožujejo jo prav vsi, od najmlajših do najstarejših, izjema niso niti znani Slovenci in Slovenke. Nekateri znani obrazi so z nami delili svoje izkušnje in ljubezen do te tradicionalne slovenske poslastice. Kot pravi mojstri potic nekateri prisegajo na tradicijo, spet drugi na kreativne novosti.
Vprašanje pa je, katera je tista, ki si zasluži naziv kraljica, še zlasti če lahko izbirate med orehovo, pehtranovo, kokosovo, potratno, lešnikovo, makovo, rožičevo …

Nataša Naneva
Voditeljica in manekenka pravi, da je v zadnjih treh letih spekla okoli petdeset potic. »Vse sem pekla seveda z drožmi, potice s kvasom pravzaprav še nikoli nisem delala. Če sem iskrena, mi je čisto prva potica, bila je kokosova, uspela najboljše doslej. Nobena naslednja ni bila tako popolna kot prva. Začetniška sreča? (smeh) Od vseh okusov pa sama najraje pečem lešnikovo in kokosovo potico.«

Simon Rosc
Voditelj poročil Svet24TV med prijatelji velja za pravega mojstra v peki potic. »No, ne vem, ali sem mojster, saj sem jih doslej spekel šele okoli petnajst. Je pa res, da mi je že prva odlično uspela in tudi vse naslednje. Uporabljam pa kar recept svoje mame, ki je preprosto vzela recept za potico, ga priredila po svoje, potem pa vsakič malo spremenila, kaj dodala, kaj odvzela in vedno je bila odlična. In tega se držim tudi sam, delam po občutku, saj se ne držim strogo recepta. Narediti potico se mi zdi zelo enostavno, večji problem je čas, ki ga potrebuješ za to, saj je potrebnih kar nekaj ur.«

Saša Lendero
Priljubljena pevka se zelo dobro znajde v kuhinji, kljub temu pa pri potici vseeno čuti posebno spoštovanje. »Potička mora biti na mizi za velikonočne praznike, poslušam že od mladih nog. Spekla sem jih šele štiri ali pet, ampak sem vedno zelo uživala. V tolažbo vsem, ki se jim je peka že kdaj ponesrečila: ko sem pekla svojo drugo potico v življenju, mi je v kotu mize ostala spregledana skledica s snegom iz beljakov, ki bi jih morala vmešati v nadev. Seveda sem to ugotovila, ko sem potičko že zvila. (smeh) Bila je vseeno okusna, čeprav se je zaradi tega nadev malo bolj drobil.«

Zoran Predin
Legendarni slovenski glasbenik, ki je pred leti napisal pesem Življenje ni potica, se je kot zavedni Slovenec tudi sam že lotil potice. »V spomin na mamo Ružo sem pred dvema letoma po njenem receptu pogumno spekel prvo potico. No, pravzaprav so bile na koncu štiri štruce makove potice, ki jim rečem kar 'makovnjače'. Od žene Barbare sem takoj dobil same pohvale, zato bravo jaz! Po tistem so naročila kar deževala,« je v smehu priznal Zoran.

Urška Fartelj
Kulinarična blogerka in kuharska mojstrica, ki ustvarja pod imenom 220 stopinj poševno, je preizkusila že skoraj vse okuse potic. »Nimam se za mojstrico peke potic, jih pa rada pečem, sploh makovo, ker jo mož obožuje. Meni pa je najljubša mamina orehova, ker je preprosta, fina in ostane dolgo sveža. Vsako leto jih spečem kar nekaj. Obvezno za praznike. In vsako leto poskusim pripraviti še kakšno novo. Moja prva potica v življenju je pa razpadla, ker sem preslabo namazala pekač, ki sem ga dobila od prababice.«

Rebeka Dremelj
Vsestransko nadarjena pevka in podjetnica je bila vrsto let prepričana, da so prave gospodinje tiste, ki znajo speči potico. »Meni se je potica vedno zdela preveč zapletena jed, vse tisto valjanje testa, pa pripravljanje nadeva, pa ene 600 postopkov za narediti, dokler me ni razsvetlila Metka Albreht s svojim receptom, kako potico spečem le v dveh urah. Tisto pravo, orehovo, ki jo imam jaz osebno najraje in za katero sem vedno mislila, da je bavbav. In res mi je že prva popolnoma uspela.«
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se