Lady
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Mojmir Šiftar: žena nima zadržkov pri komentarjih


Nejc Simšič
8. 6. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V iskrenem pogovoru s kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem o tem, kaj ga žene v kuhinji, katera jed ga najbolj zaznamuje in zakaj so maslo, ocvirki in ajdova moka njegova sveta kulinarična trojica. Spregovoril pa je tudi o ženi ...

mojmir šiftar, žena anja
Osebni arhiv
»Moja draga je zagotovo najbolj stroga ocenjevalka mojih jedi, saj nima zadržkov pri svojih komentarjih do mene,« pravi chef.

Če želite ujeti priljubljenega chefa Mojmirja Marka Šiftarja, trenutno enega najbolj prepoznavnih obrazov slovenske kulinarike, ga boste najverjetneje srečali tam, kjer najraje ustvarja – v njegovi kuhinji ljubljanske restavracije. Mojster okusov, predan kuhar, priljubljeni in za nekatere menda precej strogi sodnik šova MasterChef nam je v iskrenem pogovoru razkril, kaj ga v kuhinji žene naprej, kako podaja kritike in jih sam tudi sprejema (tudi tiste najbolj osebne – domače), kdo komentira njegove jedi, zakaj so mu maslo, ocvirki in ajdova moka sveta trojica, ter mnogo drugih sočnih zanimivosti.

Zadnja leta navdušujete Slovenijo tako s kulinariko kot z vlogo sodnika v kuharskem šovu. Čez kaj vse ste morali iti, da ste danes na vrhu kulinarične scene?

Najprej bi rekel, da vrh kulinarične scene ni stvar, ki bi se merila, tako da se nekdo težko umesti kar tako v ta navidezni vrh. Vsak kuhar, ki opravlja ta poklic s srcem in dušo, je že sam po sebi na vrhu! In če se vpraša kogar koli v tem osebnostnem vrhu, bo povedal enako, da je za doseganje tega potrebno dosti odrekanja, nesebičnosti in predvsem predanosti.

V kuharsko-izobraževalnem šovu radi usmerjate tekmovalce z nasveti. Kdo pa je usmerjal vas, ko ste bili na začetku svoje kuharske poti?

Mislim, da bi mi vsak komentar oziroma nasvet, ki ga danes predajam tekmovalcem, še kako prav prišel na začetku moje kariere. Po drugi strani je pa čar tudi v tem, da se človek uči vse življenje in sproti pridobiva izkušnje.

Velikokrat dobronamerno pokritizirate tekmovalce v šovu. Kdo pa je vas najbolj pokritiziral doslej in kaj vam je najbolj ostalo v spominu?

Po mojem mnenju so pri meni najbolj zalegle kritike in komentarji našega vodje mladinske kuharske reprezentance Boruta Jakiča, ki mi je pravzaprav predal vse znanje, kako biti vodja in kako biti dober zgled v kuhinji.

mojmir siftar 1.jpg
POP TV
Mojmir ni nikoli brez ideje, to pa zato ne, ker vedno kuha z ljubeznijo!

Je kdaj kakšen tekmovalec pripravil jed, ki bi jo brez zadržkov postregli tudi v svoji restavraciji?

Zagotovo so se v zadnjih dveh sezonah pojavile tudi takšne jedi, in ko se takšna jed pojavi, to tudi na glas povem.

S katero jedjo pa sami najbolj navdušite doma?

Mislim, da bi za ta odgovor morali vprašati koga drugega, ampak še vedno menim, da najbolj navdušim z jedjo, ki jo pripravim, ko sem najboljše volje, saj jo takrat pripravim s še toliko večjim veseljem.

Je vaša žena Anja bolj podpornica ali stroga kritičarka vaših jedi? Če že, s čim vas morda najbolj pokritizira?

Moja draga je zagotovo najbolj stroga ocenjevalka mojih jedi, saj nima zadržkov pri svojih komentarjih do mene. (smeh) In ravno zaradi tega so njeni komentarji toliko bolj iskreni, dobronamerni in še toliko bolj na mestu.

Katero jed, ki jo pripravi žena, pa vi z veseljem pojete brez komentarjev?

Nazadnje me je navdušila z mesnimi kroglicami v omaki iz paradižnika in zelenih bučk. Je pa spet tako, da kar koli mi nekdo pripravi z ljubeznijo, bom to z veseljem in brez komentarja pojedel ter pri tem užival.

Malo v šali, malo zares, si upate doma tako strogo kot v šovu komentirati ženino kuhinjo? Ali ste raje tiho, če kdaj morda ni ravno na ravni MasterChef krožnika?

Seveda kdaj tudi kaj komentiram, ampak vedno z željo, da bo drugič še boljše. Mislim pa, da lahko to kdor koli potrdi, da sem redko tiho oziroma da zadržim kaj zase, ko se govori o kulinariki.

Ste bili kdaj blizu temu, da bi v kuhinji obupali?

Kar nekaj takih trenutkov se zgodi vsakemu kuharju na njegovi poti. Ko pride do takih zagat, je najboljše, da se vprašaš oziroma spomniš, zakaj si se podal na to pot in kakšen je bil tvoj cilj v tistem trenutku. Ravno taka vprašanja so mene vedno spodbujala v težkih časih.

mojmir siftar 2.jpg
POP TV
»Strogi sodnik? Mislim, da bi mi vsak komentar oziroma nasvet, ki ga danes predajam tekmovalcem, še kako prav prišel na začetku moje kariere,« je za Lady priznal priljubljeni chef Mojmir M. Šiftar.

Katera jed je vas osebno najbolj zaznamovala oziroma je bila tista, ki vam je odprla novo kulinarično dimenzijo?

Mislim, da v tej točki življenja in kariere lahko rečem, da je to file romba z ocvirki. Nekako je to moja jed ali kombinacija, ki me najbolj zaznamuje. Sam sem prepričan, da je v tej jedi ujeto najlepše bistvo morja in kopnega, vsaj za moj okus. S tako kombinacijo tudi rad pokažem, da ni nobenih ovir v kombiniranju okusov, če si le malo podkovan v osnovah.

Ste bili kot otrok bolj jedec ali že takrat mali chef?

No, jedec ravno nisem bil, ker sem bil dokaj izbirčen mladenič, rad sem jedel pečenega piščanca in krompir. (smeh) Pozneje v najstniških letih pa se mi je razvila paleta okusov in seveda tudi 'chefovski duh'.

Če bi morali kuhati samo s tremi sestavinami do konca življenja, katere bi izbrali?

Maslo, ocvirki in ajdova moka.

Je katera jed, ki je ne prenesete in bi bila 'prepovedana' v vaši restavraciji?

Prav nobena, ker so vse jedi plod moje domišljije. Če pa bi se moral distancirati od neke jedi v našem okolju in je ne bi pripravljal v svoji restavraciji, so to čevapčiči. Da ne bo pomote, zelo rad jih jem in pripravljam doma na žaru. Ampak ta jed ima svoje zakonitosti in značilnosti, ki ne spadajo v gostinski obrat, ki predstavlja slovensko kulinariko.

Če bi morali pripraviti jed za svojega največjega kritika, kaj bi mu postregli?

Kar koli bi bilo, bi vsebovalo dosti ljubezni (beri: masla in ocvirkov) in najverjetneje bi bilo povezano s kolinami.

Če bi vam ponudili, da kuhate za hollywoodskega zvezdnika, koga bi izbrali in kaj bi mu skuhali?

Gost je gost in vsaka zvezda je gost kot vsi drugi gostje. S tem povedano je vsak gost enako pomemben in kadar kateri koli od gostov zapusti restavracijo srečen, sem jaz še toliko bolj zadovoljen.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.