Dobrote iz jesenskega gozda
Jesenske plodove gozda lahko z malo domišljije spremenimo v okusne jedi.

Prav take v knjigi Kosobrinova kuhinja predstavlja Škotinja Fiona Bird, ki je zbrala več kot sto receptov za slane in sladke jedi iz sestavin, ki jih najdemo v divjini. To niso le gobe, temveč najrazličnejši plodovi, tudi lesnike, ki zorijo prav sedaj. Avtorica s soprogom in šestimi otroki živi delno na otoku Južni Uist, obkrožena z divjim severnim morjem, delno pa v kraju Glen v pokrajini Angus, ki slovi po govedu. Tako pravi, da se s tjulnji bori za morske alge in s slavnimi kravami za materino dušico. Je dobra poznavalka divje hrane, pa tudi odlična kuharica, saj si je vestno zapisovala recepte, ki jih je kuhala za svoje otroke. Ne nazadnje so jo kuharske veščine pripeljale do finala BBC-jeve inačice Masterchefa. Je pa tudi avtorica nekaj kuharskih knjig in piše recepte za britansko različico Huffington Posta.
Avtorica v predgovoru zanimive knjige predlaga, da za nabiranje divjih sadežev izkoristimo vsak trenutek, naj bo to v deževni škotski pokrajini ali v našem milejšem podnebju: »Spomini in izkušnje, ki nam jih bo dalo nabiranje, se nam bodo vtisnili za vedno in se prenašali iz generacije v generacijo – to so tiste prave vrednote, ki bogatijo naše družine.«
Jeseni je gozd radodaren, a kljub temu lahko nabrane rastline skombiniramo s plodovi iz sadovnjaka. Tako mimogrede ustvarimo zanimive in drugačne jedi, tudi ozimnico, ki nam bo v dolge zimske dneve vnesla radost jesenskega obilja.
Več v Zarji št.37, 11.9. 2018
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se