Belokranjska pogača, kot jo pripravi Andreja Veselič
Bela krajina je kulinarično izjemno bogata pokrajina, kjer se tradicija prepleta z gostoljubnostjo in srčnostjo ljudi.
Prav takšna je tudi Andreja Veselič iz Podzemlja, kraja med Metliko in Črnomljem. V oddaji Slovenske kuharice na TV Veseljak Golica je pripravila eno najbolj prepoznavnih jedi svoje regije – belokranjsko pogačo, ki je zaščitena in certificirana kot tradicionalna specialiteta.
Družbo ji je delal navihani Veseljakov voditelj Lovro Prešiček, ki je tokrat potreniral gnetenje testa in navdušil Andrejo.
Prijavite se!
Oddaja Slovenske kuharice je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri samo na TV Veseljak Golica.
Če tudi vi poznate kuharico, ki ohranja posebne recepte iz vašega kraja, ali pa ste to vi, pišite na kuharice@veseljak.si
Belokranjska pogača
Sestavine:
- 500 g bele moke (tip 400)
- 20 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica soli
- 4 dl mlačne vode
- 1 jajce za premaz
- malo moke za pomokanje
- semena kumine in groba sol za posip
Priprava
- Najprej zamesimo kvasec. V veliko skledo vsujemo 500 g moke, v sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo pol kocke kvasa (20 g), dodamo 1 žličko sladkorja in 3 dl mlačne vode. Pokrijemo in pustimo, da dobrih 15 min vzhaja.
- Ko se na kvascu naredijo mehurčki, ob rob posode dodamo žlico soli. Maso premešamo, če je testo presuho, dodamo še preostanek vode. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga gnetemo slabih 10 minut, da testo postane gladko in voljno.
- Testo prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na sobni temperaturi, da testo vzhaja približno 20 minut.
- Vzhajano testo z dlanjo od sredine potiskamo proti robu, da dobimo krog, premera 30 cm. Testo z dlanjo potlačimo, da je povsod enakomerno debelo. Oster nož pomokamo (da se testo ne bo prijelo na rezilo) in pogačo nežno zarežemo, vendar pazimo, da ne zarežemo v rob pogače. Naredimo sedem podolžnih in sedem prečnih zarez.
- Pogačo premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z grobo soljo in semeni kumine. Ponovno nežno premažemo z jajcem, da se semena dobro zalepijo na testo. Pogačo prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 20 minut.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se