© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

V Laškem je bilo »guštno«, luštno in čezmejno


novi-tednik
Bojana Avguštinčič
28. 9. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Laško je bilo minuli konec tedna v objemu nostalgije in prijateljstva, gostilo je Guštfest.

GustFest_Lasko_20_9_2025_foto_Nik_Jarh_75.jpg
Nik Jarh
»Guštno« dogajanje v mestnem jedru Laškega je privabilo nepregledno množico obiskovalcev, ki so uživali v nostalgičnem obujanju spominov, prijetnem druženju in okusni kulinariki.

Nostalgično vzdušje, polno lepih doživetij, spominov na stare dobre čase, prijetnega in sproščenega druženja, prijateljstva ter kulinaričnega razvajanja je minuli konec tedna preplavilo staro mestno jedro Laškega.

V soboto popoldne so bila »guštna« prizorišča polna bogatega dogajanja za vse generacije in okuse. V nedeljo je bilo v središču čezmejno sodelovanje. Gastronomsko-kulturni dogodek Laškovec fest, ki povezuje Laško in hrvaško mesto Vrbovec, je v središče postavil glasbo, kulinariko, ustvarjalnost in prijateljstvo.

GustFest_Lasko_20_9_2025_foto_Nik_Jarh_47.jpg
Nik Jarh
Letošnji Guštfest je bil praznik pivovarske dediščine, saj je bila rdeča nit dogajanja pivovarska tradicija.

Praznik pivovarske dediščine

Letošnji Guštfest je bil praznik pivovarske dediščine, saj je bila rdeča nit »guštnega« dogajanja pivovarska tradicija. Festival je bil tudi zahvala vsem, ki so srčno ustvarjali pivovarsko tradicijo Laškega ter s tem ime kraja ponesli daleč čez občinske meje. Organizatorji so v ospredje dogajanja postavili generacije prizadevnih, požrtvovalnih in ponosnih Laščanov, ki so dodali svoj košček v mozaik izjemne 200-letne pivovarske tradicije.

Ker Laško pivovarske vezi močno povezujejo z Žalcem, so letošnje zgodovinsko popotovanje od hmelja do piva organizatorji pripravili tudi v sodelovanju z Ekomuzejem Žalec in Inštitutom hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. V ta namen je bilo zvarjeno posebno »guštno« pivo, ki so ga premierno točili na Guštfestu.

GustFest_Lasko_20_9_2025_foto_Nik_Jarh_49.jpg
Nik Jarh
Pivovarske vezi Laško močno povezujejo z Žalcem, zato so letošnje zgodovinsko popotovanje od hmelja do piva organizatorji pripravili tudi v sodelovanju z Ekomuzejem Žalec in Inštitutom hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. V ta namen je bilo zvarjeno posebno »guštno« pivo.

Za vse okuse

Festival je bil s širokim in z raznolikim programom na kožo pisan vsem okusom, še zlasti so na svoj račun prišli kulinarični navdušenci, ki so letos lahko poizkusili jedi kar štirih chefov. »Guštno kulinariko« so ustvarjali z Michelinovo zvezdico nagrajeni Marko Pavčnik, zmagovalec Masterchefa Luka Pangos ter Miran Ojsteršek in Branko Podmenik. Predstavili so se tudi ponudniki kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško in številna društva Laškega v bogatem odrskem in pouličnem dogajanju.

Preberite še

Pri organizaciji in izvedbi dogodka so skupaj stopili številna lokalna društva, javni zavodi, združenja in prostovoljci. Dogajanje je bilo zasnovano medgeneracijsko in je bilo pisano na kožo tako najmlajšim kot starejšim generacijam.

Številna z nostalgijo obarvana prizorišča v starem mestnem jedru Laškega so napolnili tudi šolarji iz Laškega in Rimskih Toplic. Ponovno je oživela šola naših babic in dedkov, kot si jo današnje generacije otrok težko predstavljajo. V Stari šoli ob pivnici Savinja so se dogajale različne reči – učiteljica je bila huda kot poper, najbolj nagajivi učenci so morali klečati na koruzi, v zvezke so pisali s peresi …

GustFest_Lasko_20_9_2025_foto_Nik_Jarh_63.jpg
Nik Jarh
Guštfest za najmlajše je popestrila lutkovna predstava Alma v izvedbi Škratovega gledališča Celje.

Osrednje prizorišče je bil Aškerčev trg z »guštno« kuhinjo, s stojnicami ponudnikov blagovne znamke Okusiti Laško, z glasbenimi in s plesnimi nastopi … Orožnov trg je spomine na nekdanje čase obujal z »guštnim bolšjakom«. Na prizorišču Pr' Perdih v Mestni ulici so se obiskovalci lahko med drugim sprehodili po poti od hmelja do piva in prisluhnili izseku iz operete Hmeljska princesa ...

Prijateljstvo na krožniku in odru

Nedelja je bila v znamenju čezmejnega povezovanja. Občina Laško in hrvaško mesto Vrbovec sta letos začela novo poglavje sodelovanja in povezovanja obeh skupnosti. Konec maja sta se družila v Vrbovcu, minulo nedeljo je bilo v Laškem drugo srečanje v okviru projekta Laškovec fest.

Tokrat je bila v Laški hiši kulinarična delavnica v sodelovanju s hrvaškimi partnerji in z društvom Rosa, kjer so obiskovalci imeli priložnost spoznati pripravo dveh tradicionalnih jedi – vrbovačke pere in laške prsjače. Delavnica je bila posneta, gradivo bo uporabljeno za izdelavo e-knjige, ki bo vsebovala recepte in zgodbe obeh mest.

Člani Turističnega društva Laško so gostom na vodenem ogledu Laškega predstavili tudi zgodovinske in kulturne znamenitosti mesta. Nato so se na Aškerčevem trgu predstavili Godba na pihala Vrbovec in Laška pihalna godba, bobnarska skupina ter mažorete iz Laškega in Vrbovca.

Etnografski del dogodka so usmerjali člani Kulturnega društva Antona Tanca Marija Gradec in njihovi kolegi folkloristi iz Vrbovca. Za bogat in slasten kulinarični del druženja so poskrbeli člani znamke Okusiti Laško, za umetniško upodobitev dogodka pa Likovno društvo Laško.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.