Bistriški nagrajenec Drago Kramer pravi: "Kjer je volja, tam je pot!"
Drago Kramer je na včerajšnji slavnostni seji občinskega sveta Občine Bistrica ob Sotli prejel priznanje za delo v številnih društvih.

Je član Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter in Prostovoljnega gasilskega društva Bistrica ob Sotli. Ljubezen do konj ga je pripeljala v Konjenico Virštanj – Kozjansko, navdušenje nad jeklenimi konjički pa v društvo Tomos tim Sokoli. Je tudi pripadnik šmarskega območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Ob delu na kmetiji, skrbi za vinograd in ustvarjanju slastnih salam Drago Kramer najde tudi čas, da ob dogodkih v občini pripravlja slastne jedi na žlico. Kako mu vse to uspeva? »Kjer je volja, tam je pot,« pravi.

Zgled vsem generacijam
Za občinsko priznanje so ga predlagali v Društvu vinogradnikov in kletarjev Šempeter in Prostovoljnem gasilskem društvu Bistrica ob Sotli, in sicer v zahvalo za obsežen prispevek na društvenem področju. »Čeprav Dragu življenje ni prizanašalo, je znal ohraniti optimizem, srčnost in predanost, ki jih vselej nesebično deli z okolico,« so zapisali predlagatelji. In dodali, da sta njegova povezovalnost in zvestoba domačemu kraju zgled vsem generacijam.
Društvu vinogradnikov v domači občini se je pridružil, ker je želel izvedeti kar največ o pridelavi vina in kletarjenju. »Marsikaj me je zanimalo. Naše društvo vinogradnikov je pokušine vina začelo organizirati že pred približno tremi desetletji. Ker sem se udeleževal dejavnosti društva, sem se marsikaj naučil.« V njegovem vinogradu raste približno 900 trt. Prideluje vino laški rizling. Kot je pojasnil, mu je tovrstno delo v veliko veselje. »Ker v to vlagam svoj trud, tudi uspeh ne izostane. Predlani je moje vino na ocenjevanju postalo prvak.«

Za nekoliko grenak priokus so zadnja leta sicer poskrbele vremenske razmere, lani je bila pozeba, zaradi česar je bila trgatev slabša. Vinograd je dve leti utrpel veliko škodo še zaradi toče. Zdaj je trte pokril z mrežo, zato spet upa na odličen pridelek.
Salame ne marajo premočnega prepiha
Bistrica ob Sotli je znana po tradicionalni salamiadi, tekmovanju za najboljšo salamo. Od začetkov do danes, ko Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter prireja že 24. salamiado, ta dogodek ni minil brez pomoči Draga Kramerja. Slednji se spominja, da je idejo za tovrstno prireditev še z dvema članoma društva dobil na podobnem dogodku v Sevnici. »Naša pobuda je tudi v domači občini padla na plodna tla. Že od začetka je sodelovalo veliko pridelovalcev suhomesnatih izdelkov, skupno je bilo približno 40 salam. Namen dogodka je bilo tudi izobraževanje, tako da smo vsakemu izdelovalcu dali nasvet, kaj še lahko izboljša. Tako kot pri vinu je tudi pri pridelavi salam pomembno znanje,« je dejal.
Povedal je, da je okus dobre salame težko opisati z besedami, treba jo je okusiti. Po njegovih besedah je zelo pomembno, kakšno meso in slanino izberemo za pripravo te dobrote. Svoje doprinesejo še začimbe. Kramer prisega na sol, poper, sladkor in česen. Veliko je odvisno od dimljenja, a tudi od mesta, sušilnice in načina sušenja. »Salame ne smejo biti na premočnem prepihu, saj lahko v neprimernih pogojih zunaj postanejo zgrbančene, v sredini pa lahko nastane luknja.«
Za salamiade je doslej pripravil več salam velikank. Največja med njimi je merila približno dva metra in pol. Zanjo je bilo potrebne 25 kilogramov mase. Poseben izziv je bilo njeno dimljenje. Obiskovalci so bili povabljeni k ugibanju o merah te velikanske lepotice. Če sta pravilen odgovor o dolžini povedala dva srečneža, sta si salamo za nagrado razdelila na pol.
Gasilec od mladih nog
Kramer ni le skrben vinogradnik in dober salamar, je tudi gasilec. Za to dejavnost ga je navdušil oče. Vrstam Prostovoljnega gasilskega društva Bistrica ob Sotli se je pridružil že leta 1981. Tudi ko je služil vojaški rok, je bil v gasilski enoti. Predlani je za 40 let aktivnega prostovoljstva prejel značko za dolgoletno delo v gasilski organizaciji, lani je prejel priznanje gasilske zveze III. stopnje.

Kot so zapisali predlagatelji, ki so ga predlagali za občinsko priznanje, letošnji občinski nagrajenec sodeluje na vajah in v posredovanjih, ob gasilskih dogodkih je nepogrešljiv tudi v kuhinji, strežbi ali pri drugih opravilih. Še posebej ga veseli, da se gasilskim vrstam pridružujejo mladi.
Preberite več v Novem tedniku!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se