Teden cvička spet v Novem mestu

Upravni odbor Zveze društev vinogradnikov Dolenjske je na sinočnji seji v Dolenjem Kronovem sklenil, da bo letošnji 37. Teden cvička spet v Novem mestu, v sodelovanju z dolenjsko zvezo vinogradnikov pa ga bo organiziral Zavod za turizem iz Novega mesta. Kot je povedal predsednik Zveze Jože Žura, sta se na razpis za organizatorja sicer prijavila še podjetje Konvikt iz Novega mesta in društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki, prevagalo pa je dejstvo, da je prireditev lani v Novem mestu zelo uspela.
Tudi letos bo Teden cvička ponudil izbor kralja cvička in cvičkove princese, imenovali bodo ambasadorje cvička, pripravili bodo povorko vinogradniških društev. Osrednji del najstarejše dolenjske turistične prireditve bo potekal na novomeškem Glavnem trgu konec maja (14 dni za metliško Vinsko vigredjo), ocenjevanje vin pa bo v drugi polovici aprila izvedel Kmetijsko gozdarski zavod iz Novega mesta, v okviru katerega deluje tudi pooblaščeni enološki laboratorij. Vzorce bodo začeli zbirati takoj po velikonočnih praznikih. Lani so jih v ocenjevanje prejeli 1.250.
Kot je znano, so v Kostanjevici Teden cvička organizirali kar nekaj let, preden se je prireditev pred štirimi leti spet selila nazaj v dolenjsko prestolnico. Kot pravi Žura, zaenkrat ne razmišljajo, da bi prireditev sami selili po različnih krajih. Na razpisih pač izberejo vsakokratnega najboljšega ponudnika, ki mora med drugim imeti tudi podporo lokalne oblasti. Pa seveda sponzorjev, ki jih je ob gospodarski krizi čedalje težje najti. Letošnje podpornike bodo šele začeli intenzivno iskati, pravi Žura, že zdaj pa vedo, da bodo morali krčiti stroške za program. ''Vseeno pa se da tudi z manjšim denarjem pripraviti bogato prireditev, morda z večjim poudarkom na kulturi,'' je prepričan predsednik dolenjskih vinogradnikov.
Lanski Teden cvička je veljal okoli 75.000 evrov.
Kmetijsko-gozdarski zavod sicer letos v sklopu prireditve med drugim pripravlja strokovni posvet o nadgradnji zaščite priznanega cvička. Razmišljajo namreč tudi o nadzoru izvora grozdja, da bi, kot pravi Jože Žura, ''nagnali strah v kosti vsem tistim, ki bi si še upali voziti grozdje preko Save ali pa še iz kje drugje.''