Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Kobilju obudili staro kmečko opravilo


Jože Žerdin
23. 7. 2018, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Društvo upokojencev Kobilje je skupaj z Občino Kobilje in Klubom mladih Kobilje minulo soboto pripravilo deveto žetev pšenice na stari način za projekt prikaza in obujanja starih kmečkih opravil, kamor sodi tudi žetev pšenice z ročnimi kosami in srpi.

de9a951d3fb2fe92b13d193f1309b1ef.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

V tej najmanjši slovenski občini, ki meji z Madžarsko, so kanček prikaza žetvenega opravila želeli prenesti tudi na mlajši kobiljski rod, kar jim že devet let tudi uspeva. Mladi so ob prikazu žetve pšenice videli, kako se pride do koščka kruha. Pisana druščina žanjcev in žanjic se je najprej zbrala v Športno rekreacijskem centru na Kobilju, kjer so kobiljski ljudski pevci za uvod v žetev zapeli nekaj domačih ljudskih pesmi. Vse zbrane sta pozdravila in poudarila pomen prikaza žetve pšenice župan občine Kobilje Robert Ščap in predsednica Društva upokojencev Kobilje Marjeta Vugrinec.


8005bb2de56acaf7fa7f96acaeb04334.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

Nato se je povorka odpravila na bližnjo njivo ob potoku Čebiš, kjer so se lotili ročne košnje pšenice. Kljub vročini in znoju na čelu, so s spretnimi rokami začeli s prikazom ročne košnje pšenice. V prikazu so sodelovali člani Društva upokojencev Kobilje, Društva upokojencev Puconci, pobratenega Društva upokojencev Mihovljan iz sosednje Hrvaške, ki so s seboj na njivo vzeli ročne kose in srpe ter se oblekli v nekdanja kmečka oblačila. Sodelovali pa so tudi člani pobratenega Društva upokojencev Hrvatini pri Kopru in gostje iz Madžarske in Avstrije. Šlo je za mednarodni prikaz ročne košnje pšenice, kajti vsi, ki so se udeležili prikaza, so spoznali nekdanje žetveno opravilo ter ob tem kolo časa zavrteli za nekaj desetletij nazaj.

ed688e4382c9e0f049a19c68f96ebdcf.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

Društvo upokojencev Kobilje je na slikovit način prikazalo potek od žetve pšenice do kruha. Kosci so kosili z ročnimi kosami, nato so iz pokošene pšenice ročno naredili povresla, nato pa so ženske s srpi pokošeno pšenico dale na povresla, ki so se nato zvezala v snope, katere so možje zlagali v križe. Brž, ko se je pšenična njiva pokosila, so pšenico naložili na voz. Žetveni prikaz je potekal na njivi Jožeta Loperta iz Kobilja. Pšenico pa je zasejal mladi kmetovalec Tomaž Ferencek iz Kobilja.


Ko se je pšenica pokosila, so pokošeno njivo z velikimi grabljami »kvatre« pograbljali, pri čemer so pograbljali klasje. Med košnjo so domače ženske iz Kobilja prinesle domače jedi, ki sodijo k temu opravilu, in sicer dve veliki košari dobrot, kjer so bile makove in orehove pogače, pereci in domači kruh ter mesne jedi. Vsi, ki so se udeležili prikaza žetve na stari način, so podoživeli nekaj domačega ter sklenili, da se prihodnje leto spet srečajo na košnji pšenice, saj bo takrat že deseta, jubilejna žetev.

7643fd6f98b87d481b8e32e0ac70c7a3.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

6c16b2287707607561e11afa1acb6650.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

894933d0838e78a72d63e4b53359da94.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način.

9654b9eefa5c73a7700f386dd2d19e47.jpeg
Jože Žerdin
V Kobilju so že devetič želi na stari način. 

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.