© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako do kakovostnega semena paradižnika


tednik
Miša Pušenjak
Miša Pušenjak
21. 8. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V zadnji letih se je v Sloveniji spet razširila želja po pridelavi lastnega semena. Ker je zdaj paradižnik (končno) začel zoreti, je seveda prav, da podamo nekaj nasvetov tudi za pobiranje semena, da ne bo prepozno.

fermentacija semena paradižnik pomaga, da ohranimo kvalitetno kaljivost več let.JPG
MP
Fermentacija semena pomaga, da kakovostno kaljivost ohranimo več let.

Na tržišču semena in sadik danes najdemo veliko hibridnih sort. Z njimi ni prav nič narobe, čeprav vas skušajo nekateri vztrajno prepričati tako. Res pa je, da semena hibridov ni smiselno pobirati. Oziroma naj rečem drugače, iz njega bo zraslo nekaj drugega, kakor ste pričakovali.

Zapomnite si, katere rastline so bile ves čas najbolj zdrave, močne, hitre … najlepše. Opazujte število plodov, potrebe po hranilih, vsekakor bodite pozorni na vse nenormalne lastnosti, barve …, saj lahko gre za virusne okužbe, ki se prenašajo tudi s semenom. Taka rastlina ni primerna za razmnoževanje naprej.

Ko smo odbrali rastline, ki imajo najboljše lastnosti, se lotimo pobiranja semena. Za seme poberemo vedno prve plodove. Za dobro, dolgotrajno in uspešno hranjenje semena je potrebna fermentacija. Z njo odstranimo sluz, ki se nabere okoli semena in seme ščiti pred zunanjimi težavami. A hkrati tudi zavira kaljenje in krajša življenjsko dobo semena.

Kaj je fermentacija? Ko plod odtrgate, ga stisnete v kozarec tako, da iztisnete vse meso, tekočino in z njim seveda tudi seme. Lupino lahko zavržete. Stisnete vsak plod posebej v poseben kozarec. Kozarec naj bo prozoren, je pa lahko plastičen ali steklen, lahko uporabite tudi prozorne vrečke. Tak kozarec ali vrečko postavite nekam na sonce, na svetlo in predvsem na toplo. Naj vas ne moti, če se na vrhu te tekočine nabere kakšna plesen.

Po nekaj dneh boste opazili, da se je vsebina v kozarcu ločila, na dnu se je nabrala gošča, na vrhu pa tekočina. Ko se to dogodi, je čas, da seme operete. Najprej odlijte zgornji, tekoči del. Nato dolijte vodo, malo zavrtite vse skupaj, da se seme loči od gošče, in tekočino spet odlijte.

Nič hudega ni, če gre s tekočino tudi kakšna semenka. Ta je prazna, slabo kaljiva, najpogosteje brez kalčka. Lahko je tudi bolna. To počnite tako dolgo, da je odlita voda čista. Na koncu vse skupaj precedite. Seme se ne bo več lepilo skupaj, kar je že prva prednost pred tistim, ki ga samo iztisnete iz plodu.

Za sušenje semena je najbolje uporabiti kavne filter vrečke. Kar nanje porazdelite seme in ga seveda zelo dobro osušite. Ne pozabite semena spet označiti. Ko je vse skupaj res suho, seme shranite. Nekateri ga kar zavijejo v te vrečice in shranijo, drugi pa ga shranijo v novih vrečicah.

Najbolje je seme hraniti v papirju ali blagu, lahko je tudi v posodah, ki se vakuumsko zaprejo. Ni pa dobro hranjenje v plastičnih vrečicah. Zanimivo mi je tudi hranjenje v kuvertah, posebej tistih, ki imajo okenca, da seme lahko občasno pregledate. Tako pridelano seme ohrani kaljivost izredno dolgo, tri leta povsem nespremenjeno, pet let odlično, do deset let pa ga brez težav še sejete.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.