Smrad na Ptuju: Gradnja novih farm kot misija nemogoče
Civilna iniciativa (CI) za Ptuj brez smradu je na vodstvo Perutnine Ptuj (PP) naslovila nekaj konkretnih vprašanj o njihovih tehnologijah in proizvodnih postopkih, ki naj bi bili izvor neprijetnih vonjav v mestu Ptuj.

»Problematika smradu je na Ptuju domača tema že lep čas. V letu 2020 se je stanje še poslabšalo. Ker smo v zadnjih letih izostrili svoje veščine prepoznavanja smradu, danes vemo, po čem smrdi in od kod. Povečal se je smrad iz piščančjih farm na desnem bregu Drave in žal znova smrad iz kafilerije (Tovarne proteinskih koncentratov – TPK), ki ga daljše obdobje po rekonstrukciji obrata skoraj ni bilo. Najbolj smrdi v »najdragocenejšem« delu Ptuja, to je v liniji od mestnega parka do dominikanskega samostana. To območje je tudi najpomembnejše za turistični razvoj Ptuja, z največ gostinskimi lokali, kulturnimi prireditvami, festivali in turisti. CI smo zagnali zato, ker nam država za zdaj ne omogoča ukrepanja po pravni poti, občinske oblasti pa se tradicionalno sprenevedajo glede obstoja problema. CI je, obdobju primerno, ustanovljena kot Facebook skupina z nekaj več kot 200 člani. Cenimo podjetje in mu nimamo namena škodovati. Naš edini cilj je, da se problem smradu reši in se emisije smradu prilagodijo okvirju, ki smo ga prebivalci mesta ter lastniki turističnih in gostinskih obratov zmožni prenašati,« je med drugim v javnem pismu, ki ga je CI naslovila na PP, poudaril Matjaž Gerl. V pismu je vodstvu podjetja zastavil konkretna vprašanja o tehnologijah proizvodnih in vzrejnih procesov, ki bi lahko bile razlog za intenzivnejši smrad.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se