© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zaradi rumenice ob nadpovprečen vinski letnik


tednik
Mojca Vtic
24. 10. 2025, 07.26
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vinski letnik 2025 je v večini kleti že zaključil fermentacijo. Zdaj je ključnega pomena redno spremljanje prostega žvepla in izvedba prvega pretoka vina z grobih droži.

mv-nega vina.jpg
MV
Letnik 2025 odlikujejo svežina, sadnost in izzivi fermentacije

Marko Breznik, specialist za vinogradništvo na mariborskem kmetijskem zavodu pravi: "V kleteh zori letnik z izrazito sadnostjo in svežino – govorimo o tipičnem štajerskem letniku." 

Za vinogradniki je eno bolj stresnih obdobij, to je vretje oz. fermentacija mošta. "Kislina in sladkorji so bili letos optimalni, beležili pa smo nizke vrednosti amoniakalnega dušika, ki je hrana za kvasovke. Posledično je prihajalo do zastojev fermentacij," opaža Breznik. Kjer se je vretje predčasno ustavilo in je del sladkorja ostal nepovret, obstaja nevarnost ponovnega vretja ob dvigu temperatur, zato je natančno spremljanje ravni žvepla še toliko pomembnejše. "Z vidika lažje nege in manjše porabe žvepla je zagotovo boljše, da je v vinih manj ostanka neprevretega sladkorja," svetuje.

Preberite še

Več v Štajerskem tedniku

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.