© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sandra s predelavo čebule in česna 'z napako' zasvojila kupce


tednik
Mojca Vtic
1. 7. 2025, 07.32
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kako porabiti in kaj narediti s čebulo ali česnom, ki zaradi oblike oz. videza ne sodi v prvi kakovostni razred, se je vprašala Sandra Čeh s kmetije Čeh iz Podvincev. Odločila se je za predelavo česna in čebule. "Sedaj je takšno povpraševanje po suhi in mleti čebuli, mletem česnu, da predelujem celo prvi kakovostni razred," je dejala s širokim nasmehom na tržnici Dobrot slovenskih kmetij.

mv-kmetija čeh.jpg
MV
Sandra Čeh

Kmetija Čeh leži na robu Ptuju v vasi Podvinci, kjer obdeluje približno 70 ha površin. Še pred desetletjem so bili značilna v prirejo mleka usmerjena kmetija, zaradi mlečne krize pa so začeli s preusmeritvijo v rejo pitancev. Danes imajo v hlevih 300 glav goveje živine – pitancev. Na njivah in travnikih Ptujskega polja pridelujejo krmo za živino, ob tem pa še zelenjavo: krompir, zelje, čebulo in česen.

Zaposlena dva, pomagajo vsi

"Zaposlena sva dva, pri delu pa pomagajo še babice in dedki, prav tako otroci," je dejala Sandra in dodala: "Naš glavni dohodek je še vedno živinoreja, pridelava zelenjave je dodatna žila. Ko je cena mleka pred leti padla, ne vem, kako bi preživeli, če ne bi imeli krompirja, česna in čebule. V kmetijstvu se vse zelo hitro spreminja, zato smo se odločili, da imamo raje dve žili dohodka, predelava česna in čebule pa je pikica na i."

Čehovi so torej živinorejci, poljedelci in zelenjadarji, ob tem pa ima Sandra registrirano še dopolnilno dejavnost predelave. "Poskusila sem s suho in mleto čebulo, izdelke podelila med kuharice in dobila povratne informacije. Tako sem začela."

Predelujejo le lastno čebulo in česen, izdelke pa v največji meri prodajo kar na domačem pragu.

Več v Štajerskem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.