© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bi lahko oljka postala nova kultura Ptujskega polja?


tednik
Estera Korošec
1. 10. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Podnebne spremembe že spreminjajo podobo slovenskega kmetijstva in kmete silijo v iskanje novih rešitev.

EK_oljke 1.JPG
Inštitut za oljkarstvo
Branko Majerič je lani prevzel prve oljke, ki jih je Inštitut za oljkarstvo pri ZRS Koper dostavil na območje Spodnjega Podravja.

Med najbolj presenetljivimi poskusi zadnjega leta so prav gotovo zasaditve oljk v Spodnjem Podravju, kjer so te mediteranske rastline prestale svojo prvo zimo. Čeprav je za resne rezultate še prezgodaj, so prvi znaki zelo obetavni.

»Oljka je zaradi svoje odpornosti na sušo, dolgoživosti in sposobnosti prilagajanja ena izmed kultur, ki bi lahko v prihodnosti dopolnila obstoječo kmetijsko pridelavo tudi zunaj tradicionalnih območij,« pove Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper.

Lani so v sodelovanju z lokalnimi kmetijami zasadili prvih 28 oljk na štirih različnih lokacijah v Spodnjem Podravju, in sicer na dveh ravninskih lokacijah v Moškanjcih ter na vinorodnih legah naselij Senešci in Zamušani.

Preberite še

»Drevesa so se uspešno ukoreninila in preživela prvo rastno sezono, kar je obetavno. O resnejših rezultatih je zagotovo preuranjeno govoriti, saj je od zasaditve minilo šele dobro leto dni. Oljka praviloma vstopa v polno rodnost po sedmih ali osmih letih, zato bo mogoče o rezultatih govoriti čez nekaj let,« je pojasnila Podgornikova.

Več v Štajerskem tedniku.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.