Bo prodaja Perutnine Ptuj spremenila sodelovanje z rejci piščancev?
Najverjetnejši novi lastnik Perutnine napoveduje 20-odstotno povečanje vzreje. Več kot 200 rejcev, ki Perutnino oskrbujejo z mesom, pa se ob tem sprašuje, ali bo to meso še naprej lokalno in njihovo.

Rejce je na sestanku z morebitnimi novimi lastniki seveda najprej zanimalo, ali bo sodelovanje še naprej enako, ali se bo morda novo vodstvo odločilo za uvažanje tujega mesa. Novi potencialni lastnik Perutnine Ptuj John Rich, direktor ukrajinskega podjetja MHP, je zagotovil, da se to nikakor ne bo zgodilo. Nasprotno. Obljubil je celo spodbujanje in povečanje števila lokalne pridelove. »Zagotovo bomo morali povečati vzrejo za vsaj 20 odstotkov, nismo pa se še dokončno odločili, ali bomo pomagali obstoječim rejcem povečati njihove zmogljivosti, ali pa bomo skušali najti še več rejcev,« je pojasnil John Rich.
Andrej Tkalec, direktor Perutninske zadruge Ptuj, odgovarja, da bi bilo najbolj smiselno povečati število piščancev na obstoječih kmetijah. Sicer lahko spodbujajo tudi nove rejce, a v manjši meri. Kmetje so pripravljeni število kljunov na svojih kmetijah povečati. Tako pravi tudi Milan Rodošek, ki se na Destrniku ukvarja s certificirano oziroma piščancem prijazno rejo: »Če bi bil posel zagotovljen, bi bil pripravljen širiti. Vložil bi lastna sredstva, potreboval pa bi tudi nekaj pomoči.«
Rich je rejcem obljubil tudi dolgoročne pogodbe, ki bodo zavezujoče tudi za kooperante.
Preberite več v Štajerskem Tedniku