Sladoled na vasi je cenejši kot v mestu
Na Ptuju ne manjka ponudnikov sladoleda, ki razvajajo z različnimi okusi in dodatki. Mnogi med njimi so v mestu dejavni že več desetletij. V zadnjih letih pa se sladoledna ponudba širi tudi na podeželje, na primer v Markovce in Gorišnico, kjer je pogosto opaziti dolge vrste ljudi, ki čakajo na priljubljeno poletno osvežitev. Cene kepic so tam običajno od 10 do 20 centov nižje kot v središču Ptuja.

Večina ptujskih sladoledarjev je letos poenotila cene – kepica sladoleda tako stane 1,80 evra, ponekod pa je cena že presegla dva evra. Nekateri ponujajo tudi otroške kepice, ki so nekoliko manjše in stanejo okoli 1,60 evra, ponekod celo manj. Cene so na večini lokacij enake za vse okuse, tudi za priljubljeno pistacijo. Med letošnjimi novimi okusi pa najbolj izstopa dubajska čokolada, ki jo pri nekaterih ponudnik ponujajo po 2,50 evra. Višje cene veljajo tudi za določene veganske in t. i. premium okuse. Kljub pestri izbiri pa stranke še vedno rade posegajo po klasičnih okusih, kot so vanilja, čokolada, kinder, jagoda in drugi sadni okusi ter cookies. Z naraščanjem temperatur se veča tudi povpraševanje po osvežilnih sadnih okusih. Prodaja sladoleda je namreč v veliki večini odvisna od vremena. Kot pravijo sladoledarji, se pri prodaji pozna prav vsaka stopinja, v deževnih dneh pa zanimanje močno upade. Ko posije prvo sonce, pa si ljudje ponovno zaželijo ledene poslastice. Sezona sladoleda se iz leta v leto podaljšuje, na Ptuju so letos sladoledarji svoje vitrine odprli že v marcu, sezona pa običajno traja vse do konca septembra, torej dobrega pol leta.
Turisti pridejo na Ptuj tudi zaradi sladoleda
Pri sladoledarni Zvezda na Ptuju opažajo, da je letos največ povpraševanja po okusu dubajska čokolada. Imajo veliko rednih strank, pogosto pa se pri njih ustavijo tudi turisti. Med njimi so tudi Nemci in Švicarji, ki pridejo na Ptuj prav zaradi njihovega sladoleda. Zaradi stalne priljubljenosti večjega upada obiskovalcev ne beležijo tudi niti v hladnejših dnevih, izjema so le deževni dnevi. Njihov sladoled je znan po kremasti strukturi, vodenega, kot pravijo, ne znajo narediti. Osnovo zanj predstavljajo mleko, sladkor, zamrznjeno sadje in druge kakovostne surovine. Vsak okus pripravljajo po lastnih recepturah, sledijo pa tudi aktualnim trendom. V ponudbi imajo veliko okusov, med katerimi izstopajo predvsem sadni in mlečni. Veliu Lulzim – Đimi je prvi sladoled izdelal že pri dvanajstih letih, njihova slaščičarna pa letos obeležuje 60 let delovanja. Spominja se, da so bili sprva na voljo samo štirje okusi, in sicer vanilija, limona, čokolada in jagoda. Danes pa je ponudba precej širša, zato se stranke včasih težko odločijo, kateri okus bi izbrale. Pri izdelavi sladoleda sledijo strogim higienskim standardom, kakovost redno preverjajo, uporabljajo pa preverjene in kakovostne sestavine, delno tudi iz Slovenije.
Od dubajske čokolade, pistacije do bezga
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se