© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

V dveh dneh samo za pripravo gibanic porabili tono skute


tednik
Dženana Kmetec
26. 7. 2025, 08.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Skoraj tono skute in kisle smetane za okrog tisoč gibanic so letos porabili na Polenšaku za pripravo te vrhunske specialitete. 62. Praznik žetve je v dveh dneh postregel s kopico zanimivih dogodkov, ki so bili odlično obiskani.

dz-polensak1.jpg
DK
Polenške gibanice dva dni praktično od jutra do večera peče okrog 30 pekaric in pekov.

Pri pripravi in izvedbi te najstarejše tradicionalne prireditve v občini je sodeloval velik del domačinov, vsak je imel svojo zadolžitev, od najmlajših do izkušenih. In kar je – tako pravijo – najpomembnejše, delali so vsi za enega, eden za vse, kar se jim je tudi obrestovalo.

Praznik žetve je dogodek, s katerim na Polenšaku diha celotna vas. Prikazi starih kmečkih običajev, glasba, kulinarika vse to povežejo v dvodnevno dogajanje. »Odlično je bilo, res smo zadovoljni, vreme nam je služilo, vse je teklo po programu, obisk je bil izjemen. Prav vsak dogodek je bil zelo dobro obiskan. Že na srečanju starodobnikov je bilo število udeležencev presenetljivo veliko,« je dogajanje povzel Franc Kukovec, predsednik Turističnega društva Polenšak. Srečanja starodobnikov se je udeležilo več kot 200 ljudi z več kot 170 vozili.

Od gob iz moke do neštetih variacij kruha, pogač ...

Kot vsako leto so se tudi tokrat pekarice za to priložnost posebej potrudile, da so na najboljši možen način predstavile svoje veščine. Za razstavo kruha in pogač jih je 52 pripravilo po pet, šest dobrot, tako da je bila zelo bogata in raznolika.

Tradicija, ki jo prikažejo na različne načine, od žetve do izdelkov, ki jih potem pripravijo iz moke, je tisto, kar obiskovalce že več kot šest desetletij privablja na Polenšak.

»Tradicija igra veliko vlogo, pa tudi čutenje, da res vsi sodelujejo, da znamo stopiti skupaj, biti prijazni, vljudni, spoštljivi, povezani. Obiskovalci to začutijo in nam vračajo z vsakoletnim obiskom,« je prepričan Kukovec.

Kar je posebej pohvalno, je, da je pri vseh dejavnostih sodelovalo ogromno otok, mladostnikov, na katere očitno zelo uspešno prenašajo to bogato tradicijo.

Gibanice – brez njih praznika ni

Več v Štajerskem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.