FOTO: Bizeljski osnovnošolci skuhali najboljšo gobovo enolončnico in žgance
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom v Novem mestu je nedavno potekalo 16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica.
Organizirala ga je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gospodarsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije.
Tekmovanja so se udeležili učenci osnovnih šol od 6. do 9. razreda in sicer iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ Otočec, OŠ Bizeljsko, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Boštanj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OŠ Bistrica ob Sotli.
Ekipa OŠ Bizeljsko navdušila komisijo
Najbolje se je odrezala ekipa OŠ Bizeljsko, ki so jo zastopali učenci Doroteja Lipar, Nina Jelčič, Anže Jelčič in Marcel Berkovič. S svojo ustvarjalnostjo, spretnostjo in odličnim timskim delom so navdušili komisijo.
Pod mentorstvom Maje Haler so tekmovalci pripravili gobovo enolončnico, ajdove žgance ter jabolčno-hruškov smuti. Njihov trud in znanje sta bila poplačana z zlatim priznanjem, ekipa pa se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo 10. novembra v sklopu Gostinsko turističnega zbora Slovenije na Brdu pri Kranju.
Kaj vse je ocenjevala strokovna komisija
Omenjene izbrane jedi so morale pripraviti vse štiričlanske ekipe, poleg praktičnega dela pa tudi recepturo z opisom postopka ter meni kartico.
Vsaka ekipa je jedi postregla ocenjevalni komisiji ter poskrbela za estetsko postavitev razstavnih krožnikov. Komisija je ocenjevala tehnično izvedbo, izgled in okus jedi ter kreativnost pri predstavitvi.
Ocenjevalno komisijo so sestavljali Dejan Pavlič, priznani kuhar, Julija Štefanič, dijakinja, in Andreja Gril Novak, profesorica.
Spodbujanje uporabe lokalnih sestavin
Komisija je imela zahtevno nalogo, saj so učenci pokazali veliko znanja, spretnosti in ustvarjalnosti. Še posebej so se izkazali pri pripravi reprezentativnih krožnikov in uporabi domačih sestavin, s čimer so dokazali, da tradicija in sodobna kulinarika lahko hodita z roko v roki.
Mladi kuharji so navdušili s poznavanjem kuharskih tehnik, uporabo lokalnih sestavin ter s timskim delom. Posebno priznanje si zaslužijo mentorice, ki svoje učence spodbujajo k ustvarjanju lokalnih, zdravih in domiselnih jedi.
Spodbujanje gostinskega poklica med mladimi
Udeležence je v imenu Turistične zveze Slovenije sprejela Petra Pistotnik, ki jim je podelila predpasnike in kuharske kape ter vodila celotno tekmovanje.
V imenu gostiteljice, Srednje šole za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom, ki deluje v okviru Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, je tekmovalce in mentorje pozdravila ravnateljica Martina Kralj.
Zlata kuhalnica - spodbuda in navdih
Dogodek je še enkrat potrdil, da je Zlata kuhalnica čudovita priložnost za spodbujanje kulinaričnega znanja, sodelovanja in spoštovanja lokalnih okusov ter gostinskega poklica med mladimi. Takšna tekmovanja so odlična spodbuda in navdih, da se kdo izmed današnjih tekmovalcev v prihodnosti odloči za poklic kuharja ali natakarja ter nadaljuje šolanje prav na naši šoli.
Zlata kuhalnica tako ni le tekmovanje, temveč tudi pomembna promocija šole, kulinaričnih poklicev in gostinstva kot zanimive, ustvarjalne in perspektivne panoge, pravijo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom, ki deluje v okviru Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto.
E-novice · Dolenjska
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se