V Srednjem Lipovcu prižgali kopo





Srednji Lipovec, majhna vasica na Ajdovški planoti v občini Žužemberk, je včeraj gostila srečanje oglarjev Slovenije, obenem pa so domači oglarji pripravili tudi slovesni prižig kope, s katerim obujajo nekoč pomembno in razvito dejavnost v teh krajih, ki je v preteklosti mnogim nudila veliko dela in je bila za nekatere družine tudi vir preživetja.
Glavna pobudnika za prižig kope v Srednjem Lipovcu sta bila tudi letos oglarska mojstra Branko Skube in Franc Vidmar, ki sta dejala, da so se priprave začele že pred meseci. »Les za kopo, ki smo ga dobili od zavoda za gozdove Slovenije, smo odšli napravljat že aprila. Najbolje je, da je les čim bolj trd. Tako je najprimernejši les bukve ali gabra. Potem je potrebno urediti kurišče, da je v sredini nekoliko višje, da voda lepo odteka. Drva zlagamo tesno skupaj, da je v notranjosti čim manj zraka. Ni dobro, če se prehitro skuha. Ko je vse lepo zgrajeno, se oblikuje še glavca,« je o samem poteku postavitve kope, za katero so potrebovali okrog 30 kubičnih metrov lesa, povedal Vidmar. Po njegovih ocenah bodo iz kope, ki jo bodo kuhali dobra dva tedna, dobili okoli 2.400 kilogramov oglja, ki ga bodo prodali domačinom in okoliškim kovačem.
Prižiga kope so se udeležili številni gostje. Med drugim sta prišla tudi žužemberški župan Franc Škufca in župan Mirne Peči Andrej Kastelic, s svojo prisotnostjo pa je prireditev počastil tudi Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, ki je dejal, da bi lahko oglarstvo ostalo v zatonu, a zlasti v teh krajih je ponovno oživelo. »Včasih je oglarstvo predstavljajo grožnjo gozdu, danes pa je celo zaveznik gozdov. Vi ste tisti, ki uporabljate les, ki je v gozdovih manj vreden, ki zraste na površinah, ki zaraščajo travniške in ostale kmetijske površine. Skratka uporabljate les, ki ga drugje težko ovrednotimo. To predstavlja garancijo za ohranitev pokrajine, ki jo vsi želimo videti pokošeno in urejeno,« je domačim oglarjem povedal Oražem.
Predsednik Kluba oglarjev Slovenije Jože Prah pa je izpostavil, da se kope po Sloveniji ponovno kuhajo na več kot dvajsetih mestih. »Predvsem v turistične namene, kajti to je posebnost, ki jo turizem še kako potrebuje,« je dejal ter se zahvalil domačim oglarjem, da so znali to tradicijo ohranjati in jo sedaj prenašajo na mlajše rodove.
Pred prižigom kope pa je novomašnik Boštjan Gorišek blagoslovili tudi na novo postavljen kip oglarja, ki je delo domačega umetnika Martina Blatnika.
Slavnostni prižig kope je bil lep uvod v začetek Trških dni, največje in najodmevnejše kulturne ter rekreativno-turistične prireditve v Suhi krajini, ki poteka ob praznovanju praznika občine Žužemberk.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se