FOTO: Želi so ajdo kot nekoč


Zagnani vaščani Šmarjeških Toplic so včeraj le dočakali lepo vreme, več kot primerno za žetev ajde. Poželi so jo na star način, nekaj s srpi, v glavnem pa s pomočjo posebne kosilnice, da je bilo delo lažje in prej opravljeno. Ajdo so po žetvi pšenice posejali na Perovi njivi in tudi takrat je bil to družabni dogodek.

Kot je povedala Rozalija Per, je bistvo obujanja kmečkih del na star način prav druženje, ki ga manjka že tudi na vaseh. Zato že nekaj let sejejo, žanjejo in mlatijo pšenico kot nekoč, letos pa so se prvič odločili za ajdo.
Ta je prav lepo obrodila, sicer pa bo pridelek bolj viden, ko bo omlačena. Snopi ajde se bodo namreč zdaj kak mesec sušili v Pepelovem kozolcu sredi vasi. Žito bodo nato dali v mlin in dobili svojo ajdovo moko, iz katere bodo gospodinje pripravile ajdov kruh z orehi in ocvirki ter ajdove žgance. Vsi skupaj se jih že sedaj veselijo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se