Pomarančni šarkelj malčkov iz Vrtca Bučka dosegel vseh 40 točk
Včeraj je na Bučki dišalo po slastnih dobrotah – šarkljih. Društvo podeželskih žena Bučka je namreč organiziralo že 21. šarkeljado, 15. kot državno ocenjevanje.

Kot je povedala predsednica društva Veronika Kumjanc, je bil odziv bil dober – v oceno je prišlo 62 šarkljev, od tega 12 kvašenih, 48 umešanih, dva pa sta bila biskvitna. Šarklji veljajo za sladico, a možni so tudi kot slano pecivo, kar dokazuje en kvašen šarkelj, ki je bil slan. Dva umešana sta bila brezglutenska.

Tričlanska strokovna komisija – sestavljali so jo predsednica Elizabeta Verščaj, Metka Žulič in Janez Turk – je vse preizkusila ter pri oceni upoštevala zunanji videz, vonj skorje in sredice, videz in lastnosti ter okus skorjice in sredice. Sklenila je, da kar 25 šarkljev zasluži zlato priznanje, 22 srebrno, 10 bronasto, pet pa je bilo zahval.

Vrtičkarji z Bučke radi pečejo šarklje
Najboljši šarkelj je bil le eden, umešan pomarančni, speklo pa ga je šest najmlajših iz skupine Žogice Vrtca Bučka. Zanj so malčki, stari od dve do pet let, prejeli prav vseh možnih 40 točk.

»Smo res prijetno presenečeni, otrokom zmaga veliko pomeni. Naredili smo umešan šarkelj, za popestritev in svežino pa dodali pomarančni sok. Otroci radi sodelujejo pri peki in tudi pri kuhanju, včasih jih je potrebno le motivirati. V vrtcu želimo prenašati tradicijo in znanje peke šarkljev tudi na mlajše,« pove mentorica Erika Hočevar, ki je pomočnica vzgojiteljice, sicer pa članica DPŽ Bučka. Lidija Šinkovec kot vzgojiteljica doda, da so z malčki na šarkeljadi sodelovali že štirikrat, a so bili letos najuspešnejši. Največkrat so sodelovali z umešanim šarkljem, včasih tudi z dodatki.
Razlike v ocenah majhne

Med najboljšimi šarklji so bile majhne razlike v oceni. Drugi najboljši šarkelj je spekla izkušena gospodinja, že večkratna zmagovalka Mari Jakše iz DKŽ Novo mesto, tokrat je izbrala marmorni kolač (39,83 točk), sledijo pa: Ljubica Hočevar iz DPŽ Bučka s šarkljem čoko bejbi (39,67), Marija Selak iz AKŽ Novo mesto z marmornim šarkljem (39,67), Nataša Rotar z umešanim pehtranovim šarkljem (39,67), Antonija Hočevar iz DPŽ Bučka s kvašenim šarkljem z rozinami in kandirano pomarančo (39,5), Jožico Malenšek iz DPŽ Šmarjeta z umešanim šarkljem (39,5) itd.
Črn šarkelj z ogljem

Posebne pozornosti je bil deležen šarkelj Vide Gros z Bučke, ki je bil čisto črn. Poimenovala ga je Zvezdice na nebu. Kot je povedala, gre za slan šarkelj, za katerega je uporabila pšenično moko z dodatkom oglja, vanj pa je dala cvrtje z ocvirki. Kljub temu je bil zelo rahel.
»To je moja inovacija, doma sem ga že naredila, zdaj pa še za ocenjevanje,« je povedala Vida, ki je za šarkelj prejela srebrno priznanje.
Radi bi več kvašenih

Kot pravi predsednica ocenjevane komisije Elizabeta Verščaj, rezultati dokazujejo vsako leto boljšo kvaliteto šarkljev, kar pomeni upoštevanje navodil komisije. A vseeno še opozarja na pomembne stvari: »Izbirajte kakovostne surovine, ne uporabljajte naenkrat različnih živil, ki ne naredijo harmonije okusa. Posebne pohvale tistim, ki so v oceno prinesli kvašene šarklje, kajti to so šarklji naših babic, ki so v preteklosti krasili in bili v ponos na vseh prazničnih mizah ob različnih družinskih srečanjih.«

Komisija je pohvalila vse sodelujoče, je pa pogrešala več inovativnosti in več naravnih dodatkov različnih dišavnic. Priporočila je, naj se ne izbira težkih dodatkov (skuta), več je bilo tudi premalo pečenih, saj skuta zahteva malo daljše pečenje.
Verščajeva je priporočila uporabo visokih modelov, tipičnih za videz šarklja, ter pohvalila pekačice, da sledijo smernicam zdrave prehrane in uporabljajo manj sladkorja, maščob ter različne vrste moke.
Pohvala ZKS

V imenu Zveze kmetic Slovenije je zbrane nagovorila Nežika Režek. »Z veseljem podpiramo dogodke, kjer se prepletata tradicija in ustvarjalnost naših podeželskih žena. Letos je prišlo v oceno kar 62 šarkljev, vsak s svojo zgodbo, okusi, domačnosti. Najlepši šarkelj je tisti, ki povezuje družino, ki zadiši po praznikih in nas spomni, kako pomembno je ohranjati znanje, ki se prenaša iz roda v rod. Vsem sodelujočim in organizatorjem iskrene čestitke,« je dejala.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se