© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Poletna solata s puranom, slanino in fižolom

Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?

Poletna solata s puranom, slanino in fižolom

Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
poletna-solata-s-puranom_558x620_acf_cropped-1

Povezano je s soljo, saj je solata slana. Že stara latinščina pozna izraz (in)salata, ki pomeni nič drugega kot s soljo in kisom začinjena različna zelenjava.

Solat poznamo ogromno vrst, od klasične listnate prek paradižnikove, zeljne, krompirjeve, fižolove, niške, grške in šopske do testeninskih solat. V nemško govorečih deželah obožujejo težke solate z makaroni, majonezo in kockami posebne salame. Ampak poleti se bistveno bolj prileže lahka, sveža solata, ki jo lahko za samostojni obrok obogatimo s koščki pečenega mesa, s tunino in podobnim.

Sestavine

  • 150 g mlade špinače
  • 100 g natrganih listov solate
  • 1 jabolko
  • 150 g stročjega fižola
  • sol in poper
  • 200 g rezin slanine
  • 400 g puranjih prsi
  • 100 g sira z zelišči
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • ½ žlice medu
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 150 g mlade špinače
  • 100 g natrganih listov solate
  • 1 jabolko
  • 150 g stročjega fižola
  • sol in poper
  • 200 g rezin slanine
  • 400 g puranjih prsi
  • 100 g sira z zelišči
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • ½ žlice medu

Postopek

1

Špinačo in solato operemo ter odcedimo. Jabolko narežemo na tanke rezine. Fižol očistimo in na kratko pokuhamo v osoljeni vodi, nato pa odcedimo in pustimo, da se osuši.

Rezine slanine popečemo v ponvi, da se zlato rjavo obarvajo. Puranje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter dobro popečemo v ponvi, v kateri smo pripravljali slanino.

Sir narežemo na koščke. Čebulo olupimo in narežemo na rezine.

V manjši posodi pripravimo preliv za solato, tako da zmešamo oljčno olje, balzamični kis, med, sol in poper ter dodamo rezine čebule.

Špinačo, solato, fižol in jabolko damo v skledo za solato, prelijemo s prelivom in premešamo. Po vrhu razporedimo še sir, purana in slanino ter postrežemo s kruhom.

>Med in balzamični kis


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.