Bližajo se The Best Chef Awards – bo Slovenija znova prejela 3 nože?
Prestižna ocenjevalna lestvica za kuharske mojstre The Best Chef Awards je lani uvedla nov način točkovanja, tudi letos pa organizatorji pripravljajo nekaj novosti.

The Best Chef Awards, ene najprestižnejših nagrad za kuharske mojstre na svetu, so se že lani pri seznamu najboljših od klasičnega točkovanja pomaknila k tristopenjskemu ocenjevanju, označenem s številom nožev.
Tudi letos bodo kuharski mojstri lahko prejeli:
- 3 nože – Three Knives, THE BEST, vsaj 80 % doseženih točk
- 2 noža – Two Knives, WORLD CLASS, vsaj 40 % doseženih točk
- 1 nož – One Knive, EXCELLENT, vsaj 20 % doseženih točk
Organizatorji menijo, da bo takšen način nagrajevanja bolj pregleden, pravičnejši in bo uspel poenoteno predstaviti pestrost in raznolikost svetovne kulinarike.

Kaj bo novega?
Letos so še povečali število strokovnjakov, ki lahko glasujejo za najboljše, in sicer na 572 chefov in še 400 strokovnjakov ter novinarjev s področja gastronomije.
Uvedli so tudi nov digitalni sistem glasovanja, ki je poenostavil postopek in zagotovil preglednejši izbor.
The Best Chef Awards nagrajuje ustvarjalnost, inteligenco, strast, inovativnost in trajnost. Iščejo sodobnega kuharja, vodjo, ki hrano povzdigne s tehnologijo ali znanostjo, ali pa takšnega, ki s svojo kuhinjo na primer ustvarja pozitiven družbeni vpliv. Mojstra, ki ne le ustvarja odlične jedi, temveč je hkrati vzor novim generacijam nadobudnih talentov.
Posebne nagrade za posebne dosežke
Ker kulinarika ni zgolj preštevanje točk, bodo v sklopu The Best Chef Awards tudi letos podelili posebne nagrade: Pastry Award, NextGen Award in Food Art Award. Te izpostavljajo delo kuharskih mojstrov, ki s svojo ustvarjalnostjo in pogumom premikajo meje v sodobni gastronomiji.
Posebej cenjena pa je nagrada po izboru strokovnjakov Voted by professionals, ki jo lani prejela tudi najuspešnejša slovenska kuharska mojstrica.
Slovenci v vrhu svetovne kulinarike
Lanska podelitev The Best Chef Awards je bila za slovensko gastronomijo prelomna. Ana Roš Stojan (Hiša Franko) je prejela tri nože in prestižno nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico po izboru strokovnjakov. Poleg nje sta bila nagrajena še David Žefran iz restavracije Milka (dva noža) ter Luka Košir iz restavracije Grič (en nož). Slovenija se je s tem krepko zasidrala med najzanimivejšimi kulinaričnimi destinacijami sveta, nedvomno pa bo tako tudi v prihodnje.

Vse poti vodijo v Milano
Bliža se letošnja razglasitev, ki bo v Milanu potekala 1. in 2. oktobra 2025. V dveh dneh se bodo tam zbrali najvplivnejši chefi, kritiki in kulinarični navdušenci, ki bodo slavili umetnost kuhanja in razglasili nove nosilce nožev.
Pomembna novost pa je, da bodo na letošnji razglasitvi na odru predstavili le tri najboljše svetovne kuharske mojstre.
Tudi mi bomo razglasitev spremljali z velikim zanimanjem – bi si upali ugibati, kaj prinaša za slovensko kulinariko?
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se