Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zvečer učimo, dopoldne delimo: baklave, sirnice,...


dolenjski-list
M. M., foto: Fb stran DRPD
3. 6. 2015, 13.00
Posodobljeno
02. 07. 2015 · 12:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

baklava.jpg
Utrinek s kuharske delavnice v čajarni...
kvackanje.jpg
... in delavnice kvačkanja.

V Novem mestu je ta teden zaživel projekt Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Dobiš-dobim, s katerim želijo povečati socialno vključenost priseljencev, še posebej tistih najranljivejših med njimi, to so ženske, nepismeni, otroci/mladina in starejši.

Projekt Dobiš – dobim gradi na njihovih obstoječih znanjih in talentih in jim omogoča, da jih po različnih poteh predstavijo širši družbi. Tako svoje kuharske veščine predstavljajo s peko brezplačnih posladkov za tri restavracije (hostel Situla, pizzerjia Novljan in gostišče Loka) ter z vodenjem kuharskih delavnic, ki vsako popoldne potekajo v kuhinji Čajarne Stari most, kjer sladico prejmete ob napitku po 20. uri. Udeležence in udeleženke na delavnicah naučijo priprave tradicionalnih slaščic po originalnih recepturah, kot so baklava, sinrica, lokum,….

V dopoldanskem času se priseljenke, ki obvladajo kvačkanje, dobivajo z oblikovalkama Tanjo Kraševec in Zvonko Jakopin in s tradicionalno veščino ustvarjajo sodobne trendi izdelke.

Kako se imajo v kuhinji in zunaj nje, boste v sliki in besedi našli na FB strani društva za razvijanje prostovoljnega dela.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.