Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Županjina ekipa skuhala najboljšo telečjo obaro


dolenjski-list
Besedilo in foto: L. Markelj
14. 6. 2010, 05.45
Posodobljeno
08. 07. 2010 · 12:41
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_igp3678.jpg
Obiskovalci so lahko uživali v pestrem kulturnem programu, ki so ga pripravili domačini.
_igp3682.jpg
V zmagovalni ekipi sta poleg županje Bernardke Krnc sodelovala še Peter Verščaj in direktorica občinske uprave Petra Pozderec.
_igp3698.jpg
Kuhanje obare je potekalo pri gasilskem domu v Zburah.

V občini Šmarješke Toplice se  ob občinskem prazniku  te dni vrstijo zanimivi dogodki. Eden takih je bilo nedeljsko kuhanje županjine obare, na katero je prva dama občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc povabila že tretje leto zapored. Prireditev je tokrat potekala v Zburah, pri gasilskem domu.

Od petih sodelujočih ekip se je najbolje odrezala prav županjina ter prejela zlato žlico. Pri kuhanju sta ji pomagala še direktorica občinske uprave Petra Pozderec in Peter Verščaj iz Družinske vasi. Ocenjevalno komisijo, v kateri so sedeli trije izkušeni kulinariki - gostinka Betka Verščaj, Drago Košak in Rok Kotar, vodja kuhinje v šmarjeških Termah – so prepričali ne le z dobro in okusno telečjo obaro, ampak tudi z izvirno postrežbo in izgledom jedi ter še prej z načinom priprave. Komisija je bila pohvalnih besed tudi o ostalih ekipah in njihovih obarah, saj sta zlato priznanje zaslužili še vinogradniška obara ekipe vinogradnikov iz Vinjega vrha in Bele Cerkve ter grajska obara ekipe iz sevniške občine s podžupanjo Bredo Drenek Sotošek na čelu, parlamentarna obara parlamentarne ekipe zakoncev Gril iz Novega mesta in cvičkova obara Zburjanov s šmarješkim podžupanom Francem Anderličem na čelu pa sta si prislužili bronasto priznanje.

Kuha je trajala dobri dve uri, pa tudi priprave so bile pomembne. Kot je povedala domača kulinaričarka Betka Verščaj, je osnovna sestavina telečje obare seveda kvalitetna teletina, način priprave in uporaba jušne zelenjave, začimb ipd. pa je bila stvar presoje posamezne ekipe. Kuharji so iz 60 kilogramov teletine tako pripravili krasno pogostitev za okrog 350 oseb, med drugim tudi za tekmovalce v kmečkih igrah, ki so nedeljsko popoldne v Zbure privabile številne obiskovalce od blizu in daleč.

Obiskovalci so ob opazovanju kuharjev uživali v zanimivem spremljevalnem programu: nastopu ljudskih pevk Šmarjetk, osnovnošolskih folkloristov, harmonikarjev Klemna Hribarja, priložnostno instrumentalne zasedbe… Pridne gospodinje društva podeželskih žensk, žena in deklet iz Šmarjete ter Bele Cerkve pa so vsem udeležencem kuhanja županjine obare pred začetkom pripravile odličen zajtrk.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.