Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zlati nasveti: Ravnajte takole, pa bo testo popolno


lokalno
V. M.
19. 3. 2023, 17.45
Posodobljeno
20. 03. 2023 · 09:43
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zztesto__1_.jpg
Pexels
Uporabite tople sestavine. (Foto: Pexels)
_zztesto__3_.jpg
Pexels
Moko presejte, jajca pustite nekaj časa na sobni temperaturi. (Foto: Dreamstime)
_zztesto__2_.jpg
Pexels
Foto: arhiv njena.si

Ne glede na recept za testo, je dobro slediti drobnim trikom, zaradi katerih je priprava še posebej uspešna.

Da bo vaše testo videti, kot bi ga izdelal izkušen kuharski mojster, sledite naslednjim korakom:

- Še preden boste pričeli z delom, naj vam misli odromajo k sestavinam. Jajca in maslo tako že poprej vzemite iz hladilnika. Naj počivajo nekaj časa na sobni temperaturi, preden jih boste zmešali z ostalimi sestavinami.

- Uporabite prekuhano vodo, saj klorirana voda oslabi delovanje kvasa. Pomembno je tudi, da voda ni hladna, saj se škrob v mrzli vodi slabo topi.

- Se pri peki ravnate po načelu: bolje malo več, kot premalo? Zavrzite to misel, ko beseda nanese na pecilni prašek in kvas. Če boste z omenjenima sestavinama pretiravali, se zlahka zgodi, da bo testo prekomerno naraslo in vas razžalostilo z razpokami.

- Dlje kot bo testo vzhajalo, bolj bo okusno. Če vzhaja premalo časa, boste zaznali neprijeten okus po kvasu. A tudi tukaj ne gre pretiravati, če je testo preveč vzhajano, se bo zvrnilo samo vase.

- Držite se tega, da testo vedno položite v že ogreto pečico. Potem, ko nastavite ustrezno temperaturo, počakajte 10 do 15 minut - nikar ne prehitevajte peke s predčasno namestitvijo v hladno pečico, saj boste zgolj poslabšali kvaliteto končnega izdelka.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.