© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zlate, srebrne in bronaste posavske ribe na Pogačarjevem trgu v Ljubljani


lokalno
RRA Posavje
11. 10. 2019, 10.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzzzzribe.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzzzzribe
_zzzzzzzzribe1.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzzzzribe0.jpg
Arhiv Lokalno.si

RRA Posavje, vodilni partner LAS Posavje, skupaj z lokalnima akcijskima skupinama LAS Dolina Soče in LAS Gorenjska košarica izvaja projekta sodelovanja Ocenjevanje ribjih izdelkov, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Namen projekta je vzpostavili sistem kakovosti ribjih izdelkov, proizvedenih v Sloveniji. Zato smo v sklopu projekta izvedli senzorično ocenjevanje ribjih izdelkov, ki je potekalo v četrtek, 26. 9. 2019, na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, na kateri je ocenjevalna komisija na čelu z dr. Wagnerjem iz Inštituta Dr. Wagner v Avstriji ocenjevala 21 vzorcev ribjih izdelkov, ki so jih slovenskih ribogojci oddali na senzorično analizo. Svoje izdelke so na analizo oddali tudi 3 posavski ribogojci, in sicer Ribogojnica Akval d.o.o., Ribogojstvo Goričar d.o.o. in ribogojnica RIBON, Martin Starc s.p.

Ocenjevanje ribjih izdelkov je prvi tovrsten dogodek v Sloveniji. Glavni cilj je ribogojcem po objektivnih merilih omogočiti primerjavo in hkrati povečati vrednost lokalnih rib in ribjih izdelkov pri potrošniku. V ta namen smo v sklopu projekta razvili tudi znak kakovosti, s katerim potrošnik prejme zagotovilo, da kupujejo kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Rezultate 1. slovenskega senzoričnega ocenjevanja ribjih izdelkov smo objavili na dogodku Podeželje v mestu, ki je potekalo 5. oktobra 2019 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani od 8. do 14. ure. Izmed vseh oddanih vzorcev ribjih izdelkov je Ribogojnica Akval d.o.o. prejela zlato priznanje za svojo dimljeno postrv, Ribogojstvo Goričar d.o.o. zlato priznanje za svojo celo dimljeno postrv, ter srebrna priznanja za hladno dimljen file rdeče postrvi, dimljen file soma, dimljen file postrvi šarenke in namaz iz dimljene postrvi, Ribogojnica RIBON, Martin Starc s.p. pa bronasto priznanje za dimljeno postrv šarenko in kose dimljenih postrvi v marinadi. RRA Posavje, vodilni partner LAS Posavje, je v sodelovanju z Gostilno Pečnik iz Gunt pri Brestanici v sklopu dogodka tudi promoviral posavske ribe, odziv mimoidočih pa je bil več kot navdihujoč. Vsem sodelujočim iskrene čestitke za dosežene uspehe.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.