Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zlata medalja za njen sir za žar


Mojca Žnidaršič
21. 8. 2015, 21.19
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Različni poltrdi siri, skute in jogurti iz domačega mleka so izdelki, ki jih lahko ljubitelji lokalno pridelane hrane kupijo pri Radeževih v Jelšah pri Mirni Peči od začetka letošnjega leta. Takrat je Jožica Radež registrirala dopolnilno dejavnost predelave mleka na kmetiji.

Jožica je z družino poleg domače hiše uredila prostor za predelavo mleka, v katerem je proizvodni pr
M. Ž., arhiv DL
Jožica je z družino poleg domače hiše uredila prostor za predelavo mleka, v katerem je proizvodni prostor, zorilnica sira in manjša trgovina.

»Na kmetiji se že od nekdaj ukvarjamo z mlekom. Prve sire smo naredili pred več kot desetletjem le zase, nato sem se v okviru delavnic Društva podeželskih žena Mirna Peč pred leti udeležila tečaja, ki ga je vodil znani sirar Peter Gorišek, hodila na izobraževalne tečaje v Novo mesto, Naklo, Ljubljano … da sem pridobila ustrezno znanje,« je začetke poslovne poti orisala Jožica Radež.

Danes ponujajo tri vrste skute (sladko, kremno kislo in albuminsko), probiotične jogurte (navadnega ter sadna z okusom gozdnih sadežev in hruška-vanilja), več vrst poltrdih sirov (z orehi, zelenim poprom, čilijem, mediteranskimi zelišči, začimbami z domačega vrta, kumino in papriko, dimljenega in dimljenega s česnom), mladi sir v slanici in sir za žar. Prav vse je izdelano iz domačega mleka.

»Letos smo sodelovali na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju ter dobili zlato priznanje za sir za žar in bronasto za navadni probiotični jogurt,« pove Jožica, ki ji pri delu pomagajo njena mama, otroci in mož Andrej.

»Z možem sva bila tudi na tečaju o ekološkemu kmetovanju, tako da zdaj poskušamo te smernice upoštevati pri pridelavi krme za živino,« je dodala.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.