© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zelenjavna strjenka s stročjim fižolom in bučkami


Zvonka Labernik, Ženska
20. 9. 2017, 08.58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tale strjenka je na ogled zelo mikavna, saj se v prerezu lepo vidijo posamezne plasti fižola.

Zelenjavna strjenka.jpg

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g stročjega fižola,
  • 1½ žličke soli,
  • 1 cel olupljen strok česna,
  • ½ polpekočega feferona,
  • 20 g želatine v prahu,
  • 3 žlice mrzle vode,
  • 4 na tanke vzdolžne rezine razrezane bučke,
  • 200 g kremnega sira,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete kumine,
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega šetraja.

Priprava:

  1. V kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, strok česna in ½ feferona, 15 minut kuhamo stročji fižol.
  2. Želatino zmešamo z mrzlo vodo in jo pustimo 10 minut, da nabrekne.
  3. Kuhan fižol odcedimo in nekaj vode prihranimo. Polovico fižola ohladimo, preostalega pa še vročega skupaj s prihranjeno vodo obdelamo v kašo in vmešamo želatino.
  4. Posebej v kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, 2 minuti blanširamo rezine bučk. Odcedimo jih in ohladimo.
  5. Ko se fižolova kaša ohladi, vmešamo kremni sir, kislo smetano, preostalo sol, poper, kumino, peteršilj in šetraj. Zmes za 1 uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
  6. Podolgovat globok model obložimo z rezinami bučk tako, da jih del gleda čez robo modla.
  7. Na bučke naložimo ¼ ohlajene fižolove zmesi, čez pa razporedimo plast celega fižola. Postopek ponovimo s preostalo zmesjo in celim fižolom. Zadnja plast naj bo cel fižol, ki ga prekrijemo z bučkami. Model pokrijemo s plastično folijo in za vsaj 3 ure damo v hladilnik.
  8. Preden strjenko ponudimo, jo iz modla zvrnemo na pladenj in razrežemo na rezine.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.