Rdečo peso smo v Evropo domnevno prinesli iz severne Afrike. A naši predniki so najprej nabirali in uživali zgolj liste, šele v starorimskih časih so začeli kuhati korenine oziroma gomolje, ki so bili takrat precej manjši kot danes. Kot živilo se je uveljavila šele v 15. stoletju, danes pa velja za kraljico med superzdravo zelenjavo.
Vir mineralov in folne kisline
Rdeča pesa je odličen vir mineralov, med katerimi izstopata železo in kalij. Vsebuje tudi veliko folne kisline. Tako posebno živilo pa je prav zaradi velikega deleža železa, to namreč pomembno vpliva na nastajanje rdečih krvničk, ki telo oskrbujejo s kisikom.
Razstrupite jetra in si povrnite energijo
Na zdravje jeter pogosto pozabljamo, dokler nas slabo počutje ne opozori na obremenjenost in slabo delovanje tega organa. Zato je prav, da si preventivno privoščimo hrano, ki krepi in čisti jetra ter spodbuja njihovo delovanje. Rdeča pesa vsebuje veliko antioksidantov, v koncentraciji, ki telo varuje pred rakavimi obolenji. Pomagajo ohranjati zdravo prebavo, krepijo črevesje in preprečujejo zaprtost. Peso je najbolje uživati presno, in sicer tako, da jo naribamo v solato ali jemo kot prilogo. Lahko jo pripravite tudi kot zdravilni napitek ali smuti za dobro jutro. Potrebujete očiščeno surovo peso, korenček in jabolko. Vse troje narežite na manjše kose in stresite v mešalnik, dolijte deciliter vode in zmeljite. Tak napitek bo očistil in razstrupil jetra ter telesu povrnil energijo.
Silicij in betain
V rdeči pesi je tudi veliko silicija, ki je nepogrešljiv za zdravje kože. Poskrbel bo za pravi tonus kože, pomaga preprečevati videz pomarančaste kože in celo plešavost. Gradi vezivna tkiva in je prav tako odličen pri razstrupljanju. Betain v rdeči pesi pa je pravzaprav barvilo, a deluje precej podobno kot ginseng, torej sprošča in izboljšuje razpoloženje. V rdeči pesi najdemo še triptofan, ki umirja in skrbi za dobro počutje.